3.3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 3)
אזרחות ספרדית למגורשי ספרד: כל מה שצריך לדעת

בשבוע החולף עבר התיקון לחוק הקיים בספרד ביחס להענקת אזרחות ספרדית לצאצאי מגורשי ספרד שלב נוסף בהליך תיקון החקיקה. נראה כאילו בקרוב יוכלו צאצאי מגורשי ספרד להתחיל בהגשת בקשות לקבלת אזרחות ספרדית מבלי לוותר על האזרחות הקיימת, וללא צורך להתגורר בספרד במשך שנתיים לפני קבלת האזרחות.

קבלת האזרחות צפויה לחייב הוכחה –תוך זמן מוגדר - על עמידה בתנאים אשר טרם נקבעו סופית. אלו אשר לא יתחילו את ההכנות כבר כעת עלולים להחמיץ את ההזדמנות.  

 איפה החוק עומד כעת?

כאמור נכון להיום, אושרה הצעת התיקון לחוק הקיים על ידי ממשלת ספרד ועל ידי הפרלמנט. בימים האחרונים נראה כי הספרדים נחושים להביא את הליך שינוי החקיקה לידי גמר.  

מהם התנאים המהותיים בגירסה המתוקנת של החוק?

הנוסח המתוקן אשר נמצא בהליך אישור כולל מספר תנאים מהותיים:

1. המבקש יצטרך להיבחן בספרדית על ידי מכון סרבנטס, ובמורשת ספרדית.

2. הבוחן יהיה נוטריון שיקבע ע"י ממשלת ספרד. הבחינה תעשה בספרד.

3. ההליכים יסתיימו תוך שלוש שנים.

 כיצד יוכל מבקש מסוים להוכיח כי הוא אכן ממוצא של מגורשי ספרד?

עקב הדורות הרבים שחלפו, הרי שדרכי ההוכחה הינן רבות ומגוונות, וניתן להתאים אותן לנסיבות האישיות של כל מבקש.  להלן מספר דוגמאות בסיסיות: 

1. תעודות של הקהילה היהודית הספרדית או המהרבנות הספרדית.

2. ידע בלדינו, ידע בתרבות ובהיסטוריה של ספרד

3. תעודות לידה, נישואים, או פטירה, על פי מסורת "קסטיליה".

4. שם המשפחה נכלל ברשימת שמות המשפחה הספרדיים. 


מדוע הוצא התיקון לחוק, ומה משמעות הדבר ביחס לצאצאי מגורשי ספרד?

התיקון לחוק נעשה כדי להקל על התנאים שבחוק המקורי, אשר נחקק כדי לתקן את העוול ההיסטורי משנת 1492, של גירוש יהוד ספרד.

ישנן מספר השערות שונות בעניין הסיבה שעומדת מאחורי החוק המקורי ומאחורי היוזמה של התיקון לחוק. אחת מן ההשערות היא, שקיימת כוונה לעודד הגירה של יהודים לספרד כדי להביא לשיפור כלכלת ספרד.

מהם היתרונות והחסרונות של קבלת אזרחות ספרדית?

קבלת האזרחות הספרדית מביאה עימה, באופן מיידי ואוטומטי, מספר יתרונות, אבל גם מספר חסרונות אפשריים. בין היתרונות הבולטים קיימים הנושאים הבאים: 

1. יכולת לעבוד אצל כל מעביד בספרד ובכל מדינות  האיחוד האירופי ללא צורך בקבלת אשרת עבודה. 

2. יכולת לגור בכל מקום במרחב האיחוד האירופי. 

3. יכולת להמשיך ולגור בישראל, ולעבוד באירופה עבור מעביד ישראלי כאיש שיווק, אחזקה וכו'.  

4. יכולת ליהנות מהקלות בקבלת היתרי עבודה במקומות מסוימים כמו דרום אמריקה. 

5. אפשרות כניסה ללא צורך באשרת תייר, כמו למשל ארה"ב. 

מתי יהיה ניתן להגיש את הבקשה?

ברגע שהחוק יעבור, יהיה על המעוניינים להשלים את התהליך תוך שלוש שנים. מסיבה זו ממליצים עו"ד מהתחום לפעול בהקדם לאיסוף הראיות הרלוונטיות. זאת, כדי להיות מוכנים להגשת הבקשה מיד עם הוצאת החוק.

לוח זמנים

לוח הזמנים יהיה ברור רק לאחר השלמת תהליך החקיקה.
ההערכה הכללית הינה, כי תהליך תיקון החקיקה יגיע לכלל סיום כבר במהלך 2015.
צפוי, כי כמות המבקשים תביא לסתימת צנרת הבדיקה. לכן מומלץ להתחיל בהקדם האפשרי בהכנת תיק האסמכתאות.
במידה שתשאר על כנה הדרישה לסיום התהליך תוך שלוש שנים, הרי שצפוי כי מי שידרש להשלים מידע או להביא מידע נוסף, עלול לאחר את המועד. 

הכנת תיק אסמכתאות משפחתי 

מומלץ מאוד להתחיל בהקדם בהכנת תיק אסמכתאות משפחתי. זאת ממגוון רחב של נימוקים, אשר הנפוצים בהם הינם הנימוקים הבאים:

1. חלוקת עבודה - ניתן לחלק את העבודה בין מספר רב יחסית של קרובי משפחה, בני דודים למשל, כך שהנטל שיפול על כל אחד מבני המשפחה יהיה קטן. בנוסף, כל אחד מן המשתתפים יוכל להשתמש בכל האסמכתאות. 

2. חלוקת הוצאות - חלוקת ההוצאות בין כל המשתתפים הופכת את כל הנושא הכספי לסביר עד זניח.

3. הערכת סיכוי - קיום תיק אסמכתאות יאפשר ביצוע מוקדם ככל האפשר של הערכת סיכוי, וקבלת החלטות מושכלות ביחס להמשך. למשל: התמקדות בהשגת אסמכתאות לנושאים קריטים. 

4. חיסכון בזמן - אם כל אחד יפעל בנפרד להשגת האסמכתאות, ידרוש הדבר – בנוסף לעבודה ולתקציב- גם הרבה יותר זמן עבודה, וזמן עד סיום העבודה. הניסיון מראה שהקדשת הזמן היא המכשול הגדול,  ולא התקציב או העלות. 

5. אסמכתאות חלופיות - גילוי מוקדם של העדר יכולת להשיג אסמכתאות לנושאים מסוימים, יאפשר להקדיש משאבים לחיפוש אסמכתאות חלופיות באופן שיגביר את הסיכוי להשגת המטרה בלוח הזמנים ובאילוצים הנתונים. 

6. פורטוגל - החוק הפורטוגלי המקביל כבר נכנס לתוקף. הדרישות דומות למדי, והאסמכתאות יכולות לשמש כל אחת מהבקשות. תיק אסמכתאות איכותי יכול לעורר את החלופה של בקשת אזרחות פורטוגלית.