אבישי

זכויות יוצרים על סרטון

אני רוצה להשתמש בסרט שצולם לפני כ80 שנה (http://www.youtube.com/watch?v=UeYoWYPSsY4) בשביל האתר שלי. ברצוני לחתוך חלקים ממנו וליצור סרטון חדש, כדי לפרסם מוצר שאני מוכר. מהם ההגדרות החוקיות לכך? האם מכיוון שהמצולם בסרט כבר נפטר לפני יותר מ80 שנה אז מותר לי? או האם זכויות היוצרים הם של הצלם? תודה רבה!

עו"ד מיכל לוצאטו

אבישי שלום, ברצונך לקחת יצירה קיימת ולערוך אותה מחדש על מנת לפרסם מוצר שלך. במידה והיצירה הקיימת מוגנת בזכות יוצרים, קיים סיכוי גדול כי שימוש זה ייחשב לשימוש המפר את זכות היוצרים. ככלל, זכות יוצרים ביצירה תהא למשך חייו של היוצר וכן שבעים שנים לאחר מותו. מכיוון שמדובר בסרט, שאלת בעלות זכויות היוצרים היא יותר סבוכה שכן סביר להניח כי יצרו אותו מספר אנשים יחד (תסריטאי, מפיק, במאי, עורך, מלחין וכו'), וכך כל יוצר בעל זכות יוצרים בחלקו ביצירה, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם (למשל מול חברת ההפקות, או בין היוצרים עצמם). במידה ולא ניתן להבחין בחלקו של כל אחד ביצירה, הרי שמדובר ביצירה משותפת, ובמקרה כזה זכות היוצרים תהא למשך חייו של היוצר האחרון שנותר בחיים, מבין היוצרים במשותף של היצירה, וכן שבעים שנים לאחר מותו. לכן ראשית יש לברר מי הם בעלי הזכויות, ולאחר מכן האם הם עדיין חיים או מתי נפטרו. ישנם מקרים בהם גם אם היצירה מוגנת בזכות יוצרים, החוק מתיר שימוש מסוים ביצירה המוגנת אף ללא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים (וללא תשלום תמורה), כמו למשל עבור: לימוד עצמי, מחקר, דיווח עיתונאי ועוד, וזאת תוך כדי התחשבות, בין היתר בשיקולים המפורטים בחוק (כגון היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה), אולם על פניו נראה כי שימוש מסחרי בחלקים מהותיים של היצירה לא יוכל להיחשב כ"שימוש מותר". כמובן שלא ניתן לענות על שאלתך מבלי לבחון את עובדות המקרה הספציפי, לכן מומלץ כי תפנה לעו"ד המתמחה בזכויות יוצרים. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים