דוד

הפליה מצד וועד האגודה

שלום רב, ביישוב בו אני מתגורר, נבחר וועד חדש. וועד זה הינו עויין כלפי ולעניות דעתי מנצל את כוחו וסמכויותיו שלא בתום לב. תאור ההתנכלות: במהלך ה-50 שנה האחרונות, דרך הכניסה הראשית למשק שלי עוברת בתוך שצ"פ (סך השטח הינו כ-100 מ"ר לכל היותר). דרך זו נסללה בשנות ה-60 ע"י מוסדות הסוכנות היהודית ומאז דרך זו משמשת כנתיב כניסה ראשי למשק. למותר לציין, כי בהסתכלות כללית על כלל היישוב, קיימות "פלישות" רבות של חברי אגודה לשטחים ציבוריים (בין אם בתום לב ובין אם בכוונה תחילה). מעיון במפות המדידה אל מול המצב בשטח עולה כי ברמת היישוב כולו ישנם פלישות של חברי אגודה לשטחים ציבוריים בסך של 30,000 מ"ר. הוועד המכהן פועל ללא לאות כנגדי בלבד וזאת על מנת לפנות אותי מאותם 100 מטרים תוך ידיעה שזה יגרום נזק בלתי הפיך למשק (לא תהיה דרך כניסה סדורה). חוסר תום הלב של הוועד הינו בכך שהוא קיבל את החלטה שכזו כנגדי בלבד והתעלם ממצבים דומים של חברי אגודה אחרים (עשרות רבות). חוסר תום הלב אף משווע יותר שכן אותו וועד פועל על מנת לאשר ולהכשיר "פלישה" לשטח ציבורי של חבר אגודה אחר. השאלה שלי היא כיצד ניתן להתמודד מול הפליה שכזו? למי ניתן לפנות על מנת להתריע כנגד פעולתו הזדונית של הוועד המכהן?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! על-פי התיאור בשאלה, מדובר בשטח המשמש כחלק מכניסה ראשית לנחלה, זה עשרות שנים; שינוי בשטח בניגוד לעמדתו ולצרכיו של בעל-הנחלה – מחייב פסק-דין מתאים, בהליכים בהם יישמעו גם עמדתו וטענותיו של בעל-הנחלה. אם האגודה נקטה או תנקוט הליכים משפטיים, בניסיון לשנות את המצב בשטח – יוכל השואל להעלות את דבריו במסגרת הליכים אלה; אם האגודה מנסה לעשות דין לעצמה, או יש לכך חשש – על בעל-הנחלה לפנות בדחיפות לעו"ד, לקראת הליכים לקבלת צו-מניעה מתאים ( תוך בדיקת שאלת קיומה של "זיקת הנאה" למעבר בשטח, אשר בכפוף להגבלה שבחוק – עשויה להיווצר עקב שימוש של 30 שנה לפחות ) . בצד השאלה אם עמדת ועד-ההנהלה הינה בגדר אפליה פסולה, ואף בהקשר לשאלה זו – יש להניח כי גם בהליכי משפט תיבחן, בראש וראשונה, שאלת חיוניות השינוי בשטח מבחינת צרכי האגודה וציבור חבריה, מול שאלת קיומו ואפשרות הסדרתו של תחליף ראוי לכניסה לנחלה המדוברת. מרדכי שחם, עו"ד