יובל לודר

האם ניתן לקבל החלטות באגודה שיתופית באמצעות הצבעה דיגיטלית

שלום, נכון להיום ההצבעה ביישובי מתקיימת באמצעות הגעה לקלפי בשעות מסוימות וביצוע הצבעה באמצעות פתק. הדבר יוצר בעיה מאחר וחל' מהאנשים אינם יכולים להגיע, מסיבותיהם שלהם, ולכן ההצבעה אינה מאוזנת. נאמר שבעבר בוצעה פנייה ל"ברית פיקוח" והם קבעו שלא ניתן להחליף את ההצבעה המסורתית בהצבעה ממוחשבת. שאלתי היא: האם "ברית פיקוח" מוסמכים לקבוע דבר שכזה ? האם יש מניעה לעבור מהצבעות מסורתיות להצבעות דיגיטליות ? תודה, יובל

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! יתכן כי "ברית הפיקוח", אשר נשאלה בנושא, כמתואר בשאלה – לא התכוונה "לקבוע", אלא רק להצביע על המצב המשפטי הקיים ולהזהיר מפני הצבעה-שלא-כדין. מכל מקום: ב"תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה ), תשל"ה-1975", המחייבות בעניין הנדון, נקבע בתקנה 11, כי "ההצבעה באסיפה הכללית תהיה בהרמת ידיים" של החברים-הנוכחים, או כתחליף – "בדרך אחרת שנקבעה בתקנות האגודה" ((= תקנון האגודה )); לפי המקובל: בהצבעה חשאית ע"י פתקי-הצבעה, המוכנסים לקלפי בידי חברים, בעלי זכות-הצבעה. בדרכים הנ"ל, המוכרות בדין, ניתן לקבל החלטה בת-תוקף של אסיפה כללית – היינו: הצבעה הניתנת לבקרה ולבדיקה, בשאלה הבסיסית ההכרחית של ביצוע ההצבעה רק ע"י זכאים לכך! ניסיון לשלב בתקנון-האגודה תחליף מוצע כ"דרך אחרת" לעניין תקנה 11 הנ"ל, עלול להיפסל ע"י רשם-האגודות-השיתופיות ( אשר באישורו מותנה כל תיקון לתקנון-אגודה ) – אם בהצעה אין כדי להבטיח, כי כל הצבעה נעשית ע"י מי שזכאי להצביע. עוד יצוין, בהקשר, כי ברוב הגדול של המקרים בהם מתקשה חבר-אגודה להגיע להצבעה, ידוע לו הדבר מראש, והוא זכאי להסתייע בדרך של הצבעה ע"י שליח, המצויד בייפוי-כוח בכתב, בתנאים ובמיגבלות הקבועים לכך בדין ( לגבי אלה כבר הגיעה העת להרחבה כלשהי ולצמצום מיגבלות, ע"י מחוקק-המשנה או הרשם ); המקרים בהם הקושי להצביע מתעורר אצל החבר באופן בלתי-צפוי, הינם מעטים למדי, ולא נראה כי הם מצדיקים חריגה מהסדרים מקובלים. מרדכי שחם, עו"ד