ד

זכויות חברי מושב שאינם חברי אגודה שיתופית

שלום, לאחרונה התעוררה במושבי השיתופי מחלוקת בנוגע לתכנון מגרשים בהרחבה. המחלוקת נעה סביב 4 מגרשים (מתוך 160) שנמצאים ביער סבוך וחברי מושב רבים, ואני בינהם, מתנגדים לתכנון (שבעקבותיו יגיע גם הביצוע) בריאה ירוקה זו, מה עוד שיותר מ 150 המגרשים חשופים כמעט לחלוטין ואינם דורשים כריתת עצים כלל. הגורם במושב שדוחף לתכנון מגרשים אילו הוא חבר פעיל באגש"ח וכשהבין שיתכן ובאספה של כל חברי המושב, חברי אגודה קהילתית ושיתופית יחד הוא יזכה למיעוט, הוא טען שהוא יעביר את ההחלטה בין חברי האגש"ח בהנחה ששם יהיה לו יותר קל להעביר את העניין. שאלתי - מאחר ומדובר בעניין קהילתי, איכות סביבה, איכות חיים וכו' של כולנו, מדוע המדינה נותנת סמכות בלתי מוגבלת לאגודה לקבוע מה יתרחש כאן ובעצם גורמת לי ולחברי, המתגוררים שנים במושב להיות מופלים לרעה? מאחר ולא מדובר כאן בעניין שקשור לאמצעי הייצור של האגודה (שגם כך מתפקדת שנים רבות בתת אכלוס וכל מש' מרוויחה פדיון של שתי נחלות וזה כבר סיפור לעת אחרת) מדוע החוק מונע מכמחצית מתושבי המושב לקבוע כיצד תראה הפרהסיה הציבורית בה הם גם חיים? או, אולי בעניין כזה לקיחת הסמכות להחלטה בתוך האגש"ח בלבד לא תעמוד במבחן משפטי? לתשובתכם אודה מראש כל טוב

עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! גם במחלוקת כזו יש צורך בבחינת מהות העניין, ובמקרה המתואר: בחינת זכויות האגודה ההתיישבותית-החקלאית וחבריה בקרקע היישוב, לעומת עניינם של כלל התושבים, חברי האגודה הקהילתית ( בהם גם החברים באגודה החקלאית ), בעצים שבאדמות היישוב, ככל שעצים אלה באים בגדר הדינים המיועדים לבחון את שאלת שימורם. כאן נראה, כי גם אם הצטרפות משתכנים ב"הרחבה" ביישוב איננה פוגעת בזכויות מייסדיו במקרקעין שמחוץ לשטח ה"הרחבה", מה גם בקרקע לבנייה-למגורים – גורל העצים שבמחלוקת יתברר ויוכרע על-פי "פקודת היערות", אשר באחריות "משרד החקלאות ופיתוח הכפר" ובטיפול "פקיד היערות" המוסמך. אם יימצא כי כריתת-עצים בשטח המדובר מותנית בהיתר מ"פקיד היערות", לפי קני-המידה והנתונים הקבועים בחוק לעניין זה – יתכן כי יהיה צורך לאתר מקום חלופי ל-4 המגרשים, כולם או חלקם. עניין זה ראוי לבירור בהקדם, כדי לחסוך הוצאות מיותרות, וכמובן – כדי למנוע סכסוך בקרב הציבור ביישוב. לשאלת מעמדם וזכויותיהם של האגודה ההתיישבותית-החקלאית וחבריה, ולנוהגן של אגודות להחתים משתכנים הנקלטים ב"הרחבה" ביישוב, על חוזים לכיבוד מעמד וזכויות אלה – נא ראו בתשובות קודמות של הח"מ כמנהל-הפורום, לשאלה מיום 20/10/12 בכותרת "נכסים של מושב", עם תשובת-ההמשך לשאלה מיום 5/11/12. ליחסים ההדדיים בין מתיישבים-מייסדים לבין משתכני-ה"הרחבה" – מופנית תשומת-הלב לתשובה לשאלה ( מ' ) מיום 25/11/13. לא למותר לחזור על כך, כי מציאות יישובית כזו שלובה במבחן הדדי מתמשך, אשר על שני הציבורים לעמוד בו, על אף "חיכוכים" צפויים ו"טבעיים" מדי פעם; זאת – על בסיס הבנה והתחשבות הדדיות, תוך עמידה משותפת באתגר החברתי, בה עוצמת האינטרסים המשותפים גוברת על מחלוקות זמניות. מרדכי שחם, עו"ד