אמירה

שינוי סווג אגודה מאגודה שיתופית לכפר שיתופי

הצטרפתי לאגודה שיתופית אולם עם השנים החליטו חברי האגודה לשנות את הסיווג מאגודה שיתופית לכפר שיתופי. 1. האם עצם השינוי עצמו באופן אוטומטי טעון חברות מחדש? או שבאופן אוטומטי החברות ממשיכה? 2. מבלי להיכנס לעומק התקנון, מה ההבדל במהות עצמה בין "אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית" לבין "כפר שיתופי"?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! "תקנות האגודות השיתופיות ( סוגי אגודות ), תשנ"ו-1995" מפרטות את "סוגי האגודות שהרשם יקבע שיוך אליהם", תוך קביעה כי "אגודה יכולה להיות שייכת ליותר מסוג אחד" ( תקנה 3 שם ). "כפר שיתופי" ( סוג מס' 3 בתקנות ) מוגדר כ"אגודה...ביישוב כפרי, שמטרותיה העיקריות הן לארגן את התיישבות חבריה, המחזיקים ברכוש פרטי ומקיימים שיתוף בשירותים או במפעלים יצרניים, חקלאיים או אחרים." "אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית" ( סוג מס' 8 ) הינה "אגודה שעיקר מטרותיה הן ארגון התיישבות חבריה בקהילה וניהול חיי הקהילה בישוב, כמפורט בתקנון האגודה." נראה כי אלה הם סוגי-האגודות הנזכרים בשאלה, אך לא למותר להזכיר את סוג מס' 4 בתקנות: "ישוב קהילתי כפרי – אגודה שהיא ישוב כפרי, שמטרותיה העיקריות הן ארגון התיישבות חבריה כקהילה המקיימת שיתוף בהקמת מפעלים יצרניים ובמתן שירותים וניהול חיי הקהילה בישוב, כמפורט בתקנון האגודה." יש להניח, כי אם שונה סיווגה של האגודה המדוברת, כמתואר בשאלה – נעשה הדבר על-פי החלטת רוב מתאים של חברי-האגודה, תוך הסדרת התאמות בתקנון-האגודה, עם אישור רשם-האגודות-השיתופיות למהלך, ומכאן – גם בהתאמה למציאות, לצרכי החברים ולרצון רובם. שינוי סיווג מותיר בעינם את קיומה של אותה אגודה שיתופית ואת חברותו של כל מי שהיה, באותה עת, חבר כדין באגודה. מרדכי שחם, עו"ד