בני

תשלום "מיסי ישוב" לאגודה שיתופית

שלום, אנחנו גרים אצל ההורים ביחידה שאינה מופרדת מהנכס וניתן להיכנס לבית ההורים ללא יציאה מהנכס (הכל נבנה באישור תחת קורת גג אחת) אין לנו חוזה שכירות מולם ואנחנו לא משלמים אף תשלום להורים. ההורים קיבלו מכתב שאנחנו מחויבים לשלם "מיסי ישוב" (ההגדרה במכתב) ואגרת שמירה מתחילת מגורינו בישוב ומ1/2016 יצא החלטה של האגודה "השוכרים הם ילדכם הנשואים ואז לא יחויבו במיסי ישוב בהתאם להחלטת אסיפת התושבים אבל כן יחויבו באגרת שמירה" האם על פי חוק בן/בת שממשיך לגור בבית הוריו לאחר שהתחתן ניתן לדרוש ממנו תשלום? האם אנחנו מחויבים לשלם לישוב מיסי ישוב או/ו אגרת שמירה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! כאמור בשאלה, חזרה בה האגודה מדרישתה לתשלום "מיסי ישוב", ונותרה רק בדרישה למה שהיא מכנה – "אגרת שמירה". כל דרישה כספית מצד אגודה כלפי חבר מחבריה, וודאי כשהיא מופנית אל מי שאיננו חבר-אגודה – חייבת בהצגת בסיס הדרישה ופירוט חישוב סכום-הדרישה; גם אם לא נכלל פירוט בדרישה הראשונה – חייבת האגודה להשלים את ביסוסה כאמור, בפירוט בכתב, לפי כל פנייה להבהרה. במקרה הנוכחי, אם מדובר, למעשה, בפנייה של "הוועד המקומי" כרשות המוניציפאלית של היישוב, ואף אם מדובר בניסיון לחלק בין בתי-אב ביישוב את היטלי השמירה והאבטחה שקבעה המועצה האזורית – המועצה האזורית היא כתובת נוספת לבירור פשר הדרישה ל"אגרת שמירה" ולבירור שאלת חוקיותה. בהקשר זה אין לשכוח, כי מי שאינם חברי-אגודה, הנתבעים לתשלום כתושבים – זכאים למידע ולהתערבות מצד המועצה האזורית, ככל שהגורמים ביישוב מבקשים לגבות תשלומים בגין נושא שבסמכותה ובאחריותה של המועצה. אם מדובר בנושא של שמירה ואבטחה ביישוב, עליו מופקדת המועצה האזורית על-פי הדינים שנחקקו להסדרתו של נושא חשוב זה – בירור אצל המועצה עשוי להבהיר, כי מדובר בהיטל-שמירה, אשר רשויות מקומיות הונחו והוסמכו לגבות על בסיס מטראז' של נכסי-מקרקעין, ולא בחלוקה לבתי-אב ( בעניין זה, למשל: סעיף 2.10 בחוזר שהפיץ בנושא מנכ"ל משרד-הפנים ביום 26.6.2013 ). במקרה כזה, ולפי המתואר בשאלה – אין בסיס לדרישה הקיימת כלפי התושב-השואל. אם מדובר בהוצאות-שמירה מיוחדות, שהוציאה האגודה לביטחונם ולתועלתם של כלל התושבים ביישוב, מעל ומעבר להוצאות המוניציפאליות בנושא – גם אז עליה להציג הסבר מפורט, כולל לעניין הצדקת הוצאותיה ושיעוריהן; במקרה כזה מתבקש, ואף מתחייב, כי כל האמור בהסבר יהיה באישור המועצה האזורית, או לפחות באישור הגורמים הממונים אצלה על נושאי הביטחון. בהערת-אגב, לעניין "מסי יישוב": המונח איננו משפטי, אלא כינוי מקובל לתשלומים הנדרשים ע"י מוסדות ניהול של יישוב, ואשר יש לבחון כל אחד מהם – הן מבחינת ביסוסו החוקי, הן מבחינת שיעורו והן מבחינת סמכותו החוקית ( או זכותו החוזית ) של דורש-התשלום. בהקשר זה, מופנית תשומת-הלב לתשובת הח"מ, מנהל-הפורום, לשאלה מיום 20/11/2015.

בני

תשלומי הארנונה משולמים למועצה ואינם קשורים לישוב.