נעמה

הסכם הרשאה למגורים בקיבוץ שיתופי

שלום רב, אני נשואה לחבר קיבוץ שיתופי ומתגוררת עימו בביתו מזה שנתיים. לאורך כל תקופת המגורים, שילמתי את מכלול התשלומים שדרש הקיבוץ. כעת דורש הקיבוץ כי אחתום על הסכם הרשאה למגורים. אני ובעלי חוששים מאד כי חו"ח לאחר לכתו, איוותר ללא זכות מגורים בביתנו, היות ובהסכם ישנם סעיפים רבים המגנים על הקיבוץ בהיבטים קנייניים בשל היותו קיבוץ שיתופי שלא החל בתהליך שיוך. שאלתי הינה, האם כדאי לי לחתום היום על ההסכם, או שעדיף להמשיך ולשלם כמקובל מבלי לחתום ולקוות כי בעתיד יוסדרו גם זכויות קנייניות של חברי הקיבוץ בבתים ומכח היותי יורשת נוכל להבטיח את המשך מגוריי בביתנו?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לפי המתואר בשאלה, יש להניח כי הקיבוץ מבקש להגן על עצמו מפני טענות ותביעות של מי שנשואה כיום לחבר קיבוץ, אך עדיין איננה חברת-הקיבוץ ( השואלת עצמה מדברת על "סעיפים רבים המגנים על הקיבוץ בעניינים קנייניים" ). כדי להתייחס לטיוטת-ההסכם המוצעת ע"י הקיבוץ - יש צורך לעיין בה במלואה, יחד עם מסמכי-הרקע הקשורים למעמד בני-הזוג ( כולל תקנון הקיבוץ ), וכן לנוהגו של הקיבוץ בנושא כלפי אחרים ( ע"י בדיקת תקדימים והחלטות אצל הקיבוץ, אם היו כאלה ). לצורך מתן מענה יש להסתייע בייעוץ של עו"ד, כדי שיבחן גם את האפשרויות "להרגיע" את הקיבוץ תוך שריון זכויות-מגורים לבת-הזוג, וכן לנסות להסדיר לה מעמד של חברה בקיבוץ. אם השואלת עצמה איננה מוכנה, בשלב זה, להצטרף לחברות בקיבוץ – יתכן כי הקיבוץ חושש, עקב כך, מיצירת תקדים בלתי-רצוי מבחינתו, במיוחד על רקע העדר שיוך-דירות. אולם גם במצב מורכב כזה, עשוי להימצא פתרון למחלוקת הקיימת, על דרך הידברות עניינית - בין ע"י הסדר-ביניים עד לשינוי עמדה אצל אחד הצדדים לפחות, בין ע"י מציאת "שביל-זהב" אשר ישמור על אינטרסי שני הצדדים. סיוע מקצועי של עו"ד הבקי בנושא, נדרש כאן מכל מקום.