ניב

חברות בקיבוץ שיתופית

לפני כ- 5 שנים התחלנו תהליך קבלה לחברות בקיבוץ שיתופי. בשלב מסויים התכנסה מזכירות הקיבוץ והחליטה באופן חד צדדי להוציא אותנו מתהליך החברות הואיל והקיבוץ רוצה לעשות שינוי באורחות חייו. מאז ועד היום (6 שנים) אנו גרים בקיבוץ ועובדים בענפי הקיבוץ. הקיבוץ לא הגיע להכרעות בשום עניין. הקיבוץ מציין בחלק מהמכתבים שמופצים שהוא לא מעוניין לחלק את השלל עם עוד חברים (מדובר בקיבוץ אמיד מבחינה כלכלית). האם יכולה לצמוח לנו עילה מול הקיבוץ ונוכר כחברים? האם הקיבוץ נהג בניגוד לתקנות רשם האגודות השיתופיות?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! הדברים דלהלן אמורים על סמך המתואר בשאלה, מבלי להתייחס לנסיבות אחרות העשויות לסייע לצד זה או אחר, לרבות שאלת זיקתם של המבקשים לקיבוץ, אשר הביאה אותם להתחיל בהליכי קבלה, ואשר מאפשרת להם מגורים ופעילות של שנים בקיבוץ, מול נסיבות ונימוקים העומדים בבסיס התנהלות הקיבוץ בנושא בכללו, או גם לגבי המבקשים. תחת הכותרת "נסיבות מיוחדות להכרה בחבר", קובעת תקנה 2א של "תקנות האגודות השיתופיות ( חברות )": "נהג אדם ונהגו בו כחבר האגודה במשך תקופה סבירה לפי נסיבות הענין... יראו אותו כחבר באגודה, אף אם לא נתקיימו בו (ה)הוראות" בדבר "קבלת חבר בדרך הקבועה בתקנות האגודה" ובדבר "הגשת בקשה בדרך הקבועה בתקנות." חריג לתחולת התקנה 2א הנ"ל – "אם נקבעה בתקנות האגודה הוראה מפורשת, שאין לראות אדם כאמור כחבר באגודה." אם חריג כאמור לא נקבע בתקנון הקיבוץ המדובר – יש מקום לפנייה אל הקיבוץ, על מנת שישקול עמדתו שנית, לאור הוראות התקנה 2א ועל רקע ההתנהלות מול המבקשים המתוארת בשאלה ( לרבות ב-6 השנים האחרונות ). עוד ניתן להזכיר לקיבוץ את סעיף 12 של "חוק החוזים ( חלק כללי )", המחייב אותו לנהוג "בדרך מקובלת ובתום לב" גם ב"משא ומתן לקראת כריתתו של חוזה", כאשר דין הליכי הקבלה לחברות עשוי להימצא כדין מו"מ כזה, שהרי תקנון האגודה, אשר בבסיס יחסי החברות, דינו כחוזה בין האגודה לבין חבריה. עם זאת, יש לבחון צעדים מול הקיבוץ בזהירות המתבקשת, ומומלץ – בבדיקת מכלול הנסיבות בעזרת עו"ד, תוך שילוב בחינה מעשית של ההשלכות הצפויות, לרבות סכנת שינוי לרעה ביחסי הקיבוץ וחבריו כלפי המבקשים.