אביעד

האם יש צורך ברישוי עסקים או שימוש חורג ?

ברשותי מרתף של כ-300 מ"ר שנמצא מתחת לבית מגורים . בקומת הקרקע ישנה חזית מסחרית והמרתף בעצם שימש בעבר את אחת החנויות והוא הופרד ממנה ויש לו כניסה נפרדת. במרתף היה חנות ספרים עד לא מזמן ולא נדרש שם רישיון עסק אלא רק דרישות מכיבוי אש. לפי הבנתי המקום מוגדר בעצם כמסחרי . אני מעוניין לפתוח שם מקום ללימוד חוגים כמו אומניות לחימה לכל הגילאים או משהו אחר לילדים ושוקל גם לפתוח שם משפחתון ,צהרון או גן ילדים. האם אני יידרש לרישיון עסק או לשימוש חורג למשהו מהנ"ל (הבנתי ששימוש חורד חל על גנים\משפחתונים) ? האם שכנים שגרים מעל יכולים להתנגד למשהו מהנ"ל ?

ציון יהודאי, עו"ד

אלעד שלום. לא ברור משאלתך היכן המבנה ומה השימוש המקורי המאושר למרתף. יש לבדוק זאת, טרם מתן מענה . לפי מהות ההיתר למרתף, ניתן לדעת באם נדרש היתר לשימוש חורג, אם לאו. ישנן רשויות אשר נוכח מיעוט גנים, מעודדות פתיחת גנים ומוכנות להקל בתנאים לשימוש חורג. יש להחליט איזה שימוש אתה מבקש לעשות במרתף (במגבלת השימוש החורג) ואז לברר ברשות המקומית מה מדיניותה לעניין רשיון עסק והאם נדרש לאותו שימוש רשיון עסק. בכל מקרה, רשיון עסק מותנה , בין שאר התנאים, בעמידה בחוקי התכנון והבניה. ואם השכנים יכולים להתנגד? תלוי אם יש צורך בהליך לשימוש חורג, כי אז רשאים הם להתנגד משיקולי תכנון בעיקר. בהצלחה.