דני ח.

חשד להטרדה מינית בבית הספר ללימוד מבוגרים

שלום, זומנתי לחקירה בגלל תלונה של אישה בת 35 שטוענת כי הצעתי לה הצעות מיניות וניסיתי לפתות אותה לצאת איתי. אני סיפרתי את כל האמת שאני מדריך טיולים ונותן הרצאות בהשתלמויות של מורי דרך ומועמדים להסמכה במסגרת בית ספר של לימודי תיירות. מאחר ונוצר קשר טוב בינינו הרגשתי שאני יכול לנסות ולהתחיל איתה מאחר ובאמת רציתי שנהיה בני זוג. היא לא הדפה אותי או ביקשה שאפסיק. איך אני אמור לדעת שזה מטריד אותה? האם עברתי עבירה פלילית? תודה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום דני, ראשית חשוב שתבין כי בפורום אני נותן תשובות כלליות, על מנת לקבל תשובה מוסמכת למקרה שלך והדרכה כיצד להתנהל בחקירה עליך לפנות לייעוץ פרטני עם סנגור פלילי מיומן אשר יברר את מלוא הנסיבות ויציע לך כיצד לפעול על מנת להביא לסגירת תיק החקירה. שנית, לידיעתך כאשר מדובר בתלונה על הטרדה מינית במקום העבודה או מקומות נוספים המוגדרים בחוק - אין צורך להוכיח, שהמתלוננת הראתה למטריד שהיא לא מעוניינת בהצעותיו המיניות או בהתיחסותו המינית כלפיה. כך גם לגבי מערכות יחסים במסגרתן אין המוטרד צריך להראות חוסר עניין בהצעות או בהתייחסויות שהינן בעלות אופי מיני. המכנה המשותף לכל אותן מערכות יחסים שמנה המחוקק הינו חוסר השוויון המובנה בין הצדדים, בשל קיום יחסי מרות ו/או תלות. בהתקיים יחסי מרות, גם אם המטריד פירש את שתיקת המוטרדת כהסכמה - הדבר לא יחלצו מאחריות להטרדה מינית שכן המחוקק "פטר" את המוטרדת מלהראות למטריד שהיא לא מעוניינת בהתייחסותו המינית כלפיה. בתוך מסגרת היחסים בין מורה או עובד אחר לתלמיד או לסטודנט, הלומד במוסד המקנה השכלה עיונית או מקצועית לבוגרים (מוסד להשכלה לבוגרים), וחובה להוכיח שהמעשים אירעו תוך ניצול יחסי מרות בלימודים. המושג "הטרדה מינית" מוגדר בחוק למניעת הטרדה מינית בין היתר, כהצעות חוזרות בעלות אופי מיני, המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעונין בהצעות האמורות; או התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעונין בהתייחסויות האמורות; או התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות נטייתו המינית; אני מדגיש שבנסיבות שסיפרת, אם שררו יחסי מרות, המוטרדת לא חייבת להראות חוסר עניין. ההתייחסות יכולות להיות בכתב, בעל פה, בתמונות, קולות לרבות באמצעות מחשב וכן בהתנהגות. אופיה המיני של ההתייחסות נגזר לא רק מהמילים הכלולות בה אלא גם מנסיבות העניין (היחסים בין הצדדים, פערי הכוחות, פערי גילאים, כמות ההצעות, פגיעתם של ההצעות בכבוד האדם של הניצעת או בשיוויונם, שמרנותו של המגזר אילו משתייכים הצדדים). בדיחות בעלות אופי מיני הן התייחסות אסורה לפי סעיף זה בחוק וכך גם הצגת חומר פונוגרפי מודפס או על גבי מחשב. התייחסות לא צריכה להיות מופנת ישירות למוטרדת אלא גם התייחסות שמפנה תשומת ליבו של אחר ביחס למניותה של המוטרדת. יש לשים לב כי ההתייחסויות צריכות להיות חוזרות. אך גם התייחסויות אשר נאמרות מספר פעמים במסגרת זמן קצרה של מספר דקות הינן הצעות חוזרות. אחד התחומים המורכבים ביותר במשפט הפלילי הינו תחום עבירות המין וההטרדה מינית. קיים עומס במטענים רגשיים, מצד כל הנוגעים בדבר. הוסף על כך, שלעיתים, לפחות מהצד המחזר, כלל לא ברור היכן נמצא קו הגבול בין חיזור עיקש ובלתי מוצלח - להטרדה מינית. לפעמים "קצר" בתקשורת האנושית ו/או פרשנות סובייקטיבית שונה, הובילו לתלונה. מומלץ לפנות לייעוץ.