שיר ס.

מעצר ע"י שוטר ללא צו של שופט

שוטרים עצרו את אחי בלי צו של שופט ושמו אותו בקישלה. מה הסמכות שלהם? אני לא רוצה להיכנס לעבירה ולפרטים אני אתקשר אילך אחר כך

עו"ד פלילי יאיר רגב

היי שיר, אכן לא רשמת פרטים ואתן לך תשובה כללית. מעצר ללא צו שופט - שוטר מוסמך לעצור אדם אף ללא צו, אם יש לו יסוד סביר לחשוד שהאדם עבר עבירה בת מעצר (כלומר – עוון או פשע), ובהתקיים אחת מהעילות הבאות: 1. אם האדם עבר בפניו, או עבר זה מקרוב את העבירה, והוא סבור בשל כך, שהוא עלול לסכן את ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה; 2. יש לו יסוד סביר לחשש שהחשוד לא יופיע להליכי חקירה; הפסיקה קבעה שהעובדה שהחשוד הוא תושב שטחים מספיקה כדי להקים קושי במעצרו, כלומר מדובר בשיקול לגיטימי אך לא בעילה עצמאית. 3. יש לו יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד או אי-מעצרו יביא לידי שיבוש הליכי משפט ובכלל זה העלמת רכוש, השפעה על עדים או פגיעה בראיות בדרך אחרת; 4. יש לו יסוד סביר לחשש שהחשוד יסכן את ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה; 5. האדם חשוד שעבר אחד מאלה: (א) עבירה שדינה מיתה או מאסר עולם; (ב) עבירת ביטחון; (ג) עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים, למעט עבירה הנוגעת לשימוש בסם או להחזקת סם לשימוש עצמי; (ד) עבירה שנעשתה באלימות חמורה או באכזריות או תוך שימוש בנשק חם או קר; (ה) עבירת אלימות בבן משפחה כמשמעותו בחוק למניעת אלימות במשפחה. 6. האדם משוחרר בערובה, ויש יסוד סביר להניח כי הוא הפר תנאי מתנאי השחרור או כי הוא עומד להימלט מהדין, או שיש יסוד סביר לחשש שהוא נמלט ממשמורת חוקית. שוטר אף מוסמך לעצור אדם ללא צו, אם האדם אינו מציית להוראותיו שניתנו על פי סמכויות העיכוב המסורות לו בדין, או אם הוא מפריע לו להשתמש בסמכויות העיכוב. מעצר שכזה ייעשה אך לתכלית שלשמה נעשה העיכוב. ככלל – אין לעצור אדם ללא צו אם ניתן להסתפק בעיכוב. בעקרון, אם העצור נעצר ללא צו שופט, יש להביאו לדיון בפני שופט תוך 24 שעות מרגע מעצרו. במקרים חריגים בלבד, בהם יש צורך בחקירה דחופה שלא ניתן לעשותה אלא תוך כדי מעצרו של החשוד, הקצין הממונה יכול לעכב את הבאת העציר בפני שופט לתקופה שלא תעלה על 48 שעות. הכלל הבסיסי בדיני מעצרים הוא, כי אין לעצור אדם אם ניתן להשיג את מטרת המעצר באמצעים פחות פוגעניים. זאת, משום שאדם שנעצר עדיין נהנה מחזקת החפות – אשמתו טרם הוכחה בבית המשפט, והמעצר אינו אמור לשמש עונש. על כן, לפי חוק סדר הדין הפלילי, הקצין הממונה או בית המשפט יכולים להחליט על שחרורו בערבות של חשוד או נאשם. השחרור הוא בתנאי שהמשוחרר יתייצב לחקירה, לדיון במשפטו או לנשיאת עונשו בכל מועד שיידרש, ושלא ישבש הליכי חקירה ומשפט. מקווה שעזרתי