מיטל סק

פתיחת עמותה- כיצד החלוקה מתנהלת בתוכה

שלום רב, קראתי באתר על פתיחת עמותה ומה היא צריכה לכלול בתוכה. הבנתי שצריכים להיבחר 7 אנשים שונים מעל גיל 18(אפשר גם פחות אך מומלץ 7), כל אנשי העמותה נקראים אסיפה כללית שמתוכה מתחלקים וועד מנהל ווועדת ביקורת פנימית. האם הבנתי נכון? מי מתוך העמותנ נחשב גזבר?מי נחשב מנכ"ל? מורשה חתימה? איפה יש מידע על כל אלו.? האם אדם שעובד בעמותה ונקרא מנכ"ל רשאי לקבל שכר? אם לא, מי כן רשאי? אשמח לקבל תשובות ותודה רבה מראש, מיטל

item.Author מנהל הפורום עו"ד ירון הראל

מיטל שלום, להלן התייחסות על קצה המזלג אל הנושאים שהעלית בפנייתך: מי רשאי לייסד עמותה? סעיף 1 לחוק העמותות קובע כי שני בני אדם או יותר שהם בגירים (שמלאו להם 18 שנה)רשאים לייסד עמותה. יצוין כי גם תאגיד רשאי להיות בין מייסדי עמותה וזאת בהתאם לסעיף 4 לחוק הפרשנות. תקנון העמותה בתוספת הראשונה לחוק העמותות, מופיע "תקנון מצוי". תקנון מצוי זה מהווה למעשה "ברירת מחדל", כך שבאם לא מגישים המייסדים לרשם העמותות תקנון לעמותה, הרי שעל פי הוראות החוק רואים כתקנון העמותה את התקנון המצוי. האסיפה הכללית על פי סעיף 2 לתקנון המצוי, כל חבר עמותה זכאי להשתתף ולהצביע בכל אסיפה כללית. אלא אם נקבע אחרת בתקנון, האסיפה הכללית תקבל דיווחים על פעולות הועד וועדת הביקורת, תדון בהם ובדין וחשבון הכספי שהגיש לה הוועד, תחליט על אישורם, ותבחר בועד ובועדת הביקורת. ועד העמותה וועדת הביקורת בהתאם לסעיף 2 לחוק העמותות, על המייסדים לחתום על תצהיר הכולל הסכמה לשמש כחבר ועד העמותה, כך שהועד מורכב למעשה בשלב ראשון ממייסדי העמותה. אלא אם נקבע אחרת בתקנון: כל חבר עמותה זכאי לבחור ולהיבחר לועד ולועדת הביקורת ומספר חברי הועד וועדת הביקורת ייקבע בהחלטת האסיפה הכללית ולא יהיה פחות משניים. מורשי חתימה בהתאם לסעיף 18 לתקנון המצוי על הוועד להסמיך שניים או יותר מבין חבריו לחתום בשם העמותה על מסמכים שיחייבו אותה ולבצע בשמה פעולות שהן בתחום סמכותו. רשם העמותות דורש כי בכל מקרה יהיו לעמותה שני מורשי חתימה, אשר חתימתם יחד, בצירוף חותמת העמותה, תידרש על מנת לחייב את העמותה. אין חובה כי מורשי החתימה יהיו חברי הוועד, אולם אין הם יכולים להיות חברי ועדת ביקורת. מכל מקום, על מורשי החתימה להיות מבין חברי העמותה ו/או בעלי התפקידים בה. מנכ"ל ושכר העמותה רשאית למנות מנכ"ל ולשלם לו שכר, וכן לשלם גמול מסויים ליו"ר וועדת לחבר וועד ולחבר וועדת ביקורת בעמותה, אולם גובה ותנאי השכר או הגמול המשולמים למנכ"ל עמותה או לנושאי תפקידים בכירים אחרים בעמותה כפוף להוראות חקיקה מגבילות ולרגולציה קפדנית. בברכה, ירון האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.