בני

פרסום שם ופרטים בפסק דין

היי יאיר, לפני כשנה גרושתי התלוננה על אלימות במשפחה כנגדי ( אלימות, אונס ..ומה לא..) לא נמצאתי אשם.. אבל יש בעייה אחרת בחיפוש בגוגל אחר השם המלא שלי אני מוצא פירוט הדיון בבית משפט שהייתי בו ובו הטענות הבדויות המגעילות שלה והשם לי מוזכר..עכשיו זה פוגע בי מאוד כי אני בעל עסק.. פרסום הפסק דין הוא נמצא באתר "פסק דין"...איך אני יכול למנוע מהם לפרסם דברים עם אזכור השם המלא שלי והאם זה בכלל חוקי מה שהם עושים?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום בני, אכן העלית סוגיה כואבת הראויה להסדרה משפטית חד משמעית. מאידך חסרים לי פרטים בפנייתך "לא נמצאתי אשם" זה מושג לא ברור ואני לא מבין ממך מה היו תוצאות ההליך המשפטי. לפיכך אתן לך תשובה כללית. לתשובה ספציפית ומותאמת אנא פנה אלי באופן אישי ואני אשתדל לעזור לך. סעיף 3 לחוק יסוד השפיטה וסעיף 68 לחוק בתי המשפט קובעים את עיקרון פומביות הדיון ואת החריגים לו. בית משפט ידון בפומבי, אלא אם נקבע אחרת בחוק או אם בית המשפט הורה אחרת ע"פ חוק. בנוסף, אין הוראה בחקיקה המתייחסת במפורש לפרסום פסקי דין של בתי המשפט. הכלל לגבי פרסום פסקי דין הוא, אם כן, שאין כל מניעה לפרסם דבר על דיון שהתנהל בדלתיים פתוחות, ואכן פסקי הדין המתפרסמים כוללים את פרטי כל המעורבים בהליך, אלא אם הדיון התנהל בדלתיים סגורות או שבית המשפט החליט על איסור פרסום. פסקי הדין המפורסמים כוללים, כאמור את השמות של בעלי דין, עדים ואנשים אחרים. פסקי הדין כוללים פרטים אישיים שפרסומם תוך זיהוי הצדדים פוגע פעמים רבות בצנעת הפרט של אותם אנשים. פסקי הדין נשמרים עלי ספר ובקבצים ממוחשבים למיניהם המאפשרים חיפוש קל ופשוט על אדם. חוק הגנת הפרטיות מגדיר פגיעה בפרטיות בין היתר כפרסום דבר הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם או למצב בריאותו או להתנהגותו ברשות היחיד. פרסום שמות בפסקי הדין מהווה לפי הגדרה זו פגיעה בפרטיות. מבחינה משפטית, עומדת אמנם לפרסום כזה הגנה כפרסום שהוא דין וחשבון נכון והוגן על דברים שנאמרו בישיבה פומבית של בית משפט, אך ההגנה המשפטית אינה משנה את העובדה שיש בפרסום כזה כדי לפגוע בפרטיותם של אנשים. היום, בעידן האינטרנט פסקי דין רבים מוצאים את דרכם לעיני כל ללא הגבלה כלשהי. אדם אשר עבר הליך משפטי מוצא את שמו באתרי משפט רבים לרבות מאגרי פסקי דין הפתוחים לעיני הציבור. במקרים מסוימים חושף פסק הדין פרטים אישיים אודות צד בהליך אשר גורמים לאי נעימות. מה עם הפרטיות שלנו? כיצד אפשר אם בכלל להסיר שמות מכל פסקי הדין המופיעים באתרים באינטרנט? לאחרונה, הוגשה הצעת חוק ע"י ח"כ ניסן סלומינסקי לתיקון חוק בתי המשפט בעניין פרסום שמות בפסקי דין. בהצעת החוק נאמר כי "מוצע להוסיף לחוק בתי המשפט סעיף אשר יקבע שבפרסום פסק דין של בית המשפט לא יצוינו שמות של בעלי דין, עדים ואנשים אחרים שלקחו חלק בהליך המשפטי, אלא ברשות בית המשפט ומטעמים מיוחדים שיירשמו." יצויין כי חוק בתי המשפט מאפשר לשר המשפטים לקבוע בתקנות הוראות בענין פרסום פסקי דין (ס’ 83 לחוק בתי המשפט) אך לאור חשיבות עקרון פומביות הדיון והמסורת ארוכת השנים של פרסום שמות בעלי הדין בפסקי הדין, מוצע ששינוי זה ייעשה בחקיקה ראשית. מה אפשר לעשות עד שיאושר החוק? ניתן לפנות בבקשה לאיסור פרסום השם בפסק הדין. את הבקשה יש להגיש לבית המשפט בו התנהל הליך. מומלץ לפנות אל עורך דין פלילי על מנת לקבל ייעוץ מקצועי בנושא כאוב זה. בכבוד רב,

בני

היי יאיר, תודה על ההתייחסות.. העניין הזה היה לפני יותר משנה... שוחחרתי ללא תנאים ומאז לא זומנתי לשום חקירה ואין כתב אישום...הדיון היה בדלתיים סגורות !! ומתפלא למה בכל זאת פורסם הפסק דין מה אפשר לעשות?

עו"ד פלילי יאיר רגב

בני היקר, ראשית גש לתחנת המשטרה ובקש לעיין במרשם הפלילי שלך ואז תראה מה הסטטוס של תיק החקירה. החוק מאפשר לכל אדם לעיין במידע הפלילי הנוגע לו עצמו, אותו ניתן לקבל בכל תחנת משטרה. המידע המופיע בתדפיס הפלילי הוא חסוי והשגתו בדרך שאינה חוקית היא עבירה פלילית, זאת גם כאשר בעל התדפיס מסכים למסור את התדפיס. תדפיס המרשם הפלילי כולל את רישומיו הפליליים של האדם וכמו כן את רישומיו המשטרתיים. על מנת לעיין במידע הפלילי יש למלא טופס בקשה לעיון במידע הפלילי. ניתן לפנות לכל תחנת משטרה בכדי למלא את הטופס. בעת מילוי הטופס יש להצטייד במסמכים הבאים: תעודת זהות. כיום אין צורך בבול הכנסה על סך 30 ₪. לאחר מילוי טופס הבקשה בתחנת המשטרה, תקבלו את תדפיס המידע הפלילי. חשוב לדעת המידע המופיע בתדפיס הפלילי הוא חסוי והשגתו בדרך שאינה חוקית היא עבירה פלילית על פי סעיף 22 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, וזאת גם כאשר בעל התדפיס מסכים למסור את התדפיס. אחר כך פנה לעו"ד מיומן אשר יפעל למחיקת פרטים מזהים מההחלטה. בברכה

בני

תודה רבה יאיר על ההסברים החשובים, יש כמה נקודות שאשמח אם תתיחס אליהם: 1. האם בגלל שהדיון התקיים בדלתיים סגורות אסור על אתר "פסק הדין" ללפרסם פרטים מזהים שלי? 2. אתר "פסק דין" הוא פרטי? והאם אפשר לתבוע אותו בגין דיבה? או לפנות אליו באופן שישיר שיסיר את הפרטים שלי 3.האם אפשר להוציא תדפיס מידע פלילי אודותיי גם במקרה ואם התיק עדיין לא נסגר מעילה כלשהי? 4. בעת החיקה מסרת למשטרה דברים אישיים כמו טלפון ומחשב ועוד מתי ע"פ החוק המשטרה חייבת להחזיר או אני צריך ליזום? ואם המשטרה איבדה את זה? 5. יש סטיגמה רצה שאומרת שלא כדי לפנות למשטרה לקבל תדפיסים או לבדוק מצב תיק כי זה יכול לעורר אותם דווקא לחשוד בך כי אתה "דואג"? האם זה כנון? אשמח לתשובות ותודה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום בני, בתשובותיי הקודמות עניתי לדעתי באופן כללי על שאלותיך. השאלות שלך חשובות אולם לצורך מתן מענה מוסמך לכל אחת מהן עלי לברר יותר פרטים. לפיכך יעצתי לך לפנות לקבלת תשובות מפורטות ומוסמכות מעו"ד לאחר שיברר איתך את כל הנתונים הרלוונטיים. לגבי קבלת תדפיס על המרשם הפלילי השמועה היא אגדה אורבנית. אתה יכול להכנס לכל תחנה בארץ לאו דווקא זו שחקרה ולקבל את המבוקש. כל השאלות האחרות מחייבות ייעוץ פרטני. בברכה

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך, כאמור, חוק בתי המשפט קובע כלל של פומביות הדיון ומספר עילות לחריגה ממנו, למשל במקרה של פגיעה חמורה בפרטיות תוך בחינה פרטנית של כל מקרה. החוק אדיש לטכנולוגיה והעובדה שהפומביות כיום אינה באה לידי ביטוי בדלתיים פתוחות של אולם הדיונים והאפשרות הפתוחה בפני כל אדם להיות נוכח בדיונים, אלא שהיא התפתחה במציאות הווירטואלית לנגישות לפסקי הדין באינטרנט. בינואר 2014 ניתן פסק דין בבית המשפט העליון שהתייחס לסוגייה שבה ביקש שני נאשמים שהורשעו בביצוע עבירות מין באמצעות האינטרנט לאסור את פרסום שמם, שכן לטענתם פרסום שמם באינטרנט מהווה פגיעה חמורה בפרטיות. בפסק דין ציין השופט ניל הנדל כי "חוק בתי המשפט אינו שואף 'ללכת רכיל בעמו'. הכלל בדבר פרסום פסקי דין נועד להגשים תכליות חברתיות חשובות, לרבות הבטחת אמון הציבור במלאכתו של בית המשפט". השופט סלים ג'ובראן התייחס אף הוא לסוגיה שהנגישות היא חלק מהפומביות, לפי החוק שחל היום. "כיום, פועלים בישראל מספר רב של מאגרי מידע משפטיים מקוונים, דוגמת נבו, פדאור, ועוד. מאגרים אלה הביאו לזמינות ונגישות מלאים של החלטות שיפוטיות", נכתב. "כיום, חיפוש פשוט במנוע חיפוש דוגמת Google של שם אדם שהיה בעבר צד להתדיינות שיפוטית, יכולה להביא לחשיפה מיידית של מידע זה. אמנם, גם בעבר היה ניתן לגלות מידע בנוגע לצד מתדיין בהליך שיפוטי, בין באמצעות בקשה אקטיבית לעיון בתיק לבית המשפט, ובין באמצעות פרסומו בתקשורת. אולם, אז, לפגיעה בפרטיות הייתה "תאריך תפוגה", בעוד שהיום, המידע נצרב לעד במרחב הווירטואלי. במצב דברים זה, כאשר פוטנציאל הפגיעה בזכות לפרטיות גדול יותר כמעט בכל מקרה ומקרה, ייתכן שיש טעם של ממש בהוספת מנגנונים חלופיים או באיזון שונה בין זכות זו לעיקרון הפומביות. עם זאת, ההסדר החוקי הקיים הקבוע בחוק בתי המשפט על פיו הפרסום הוא הכלל, ואיסורו הוא החריג, נראה שאינו מאפשר איזון אחר. בנסיבות המקרה, קיים אינטרס ציבורי בפרסום פסקי הדין מרשיעים, ובכללם במאגרי המידע והחיפוש באינטרנט, שעה שהמבקשים ניצלו פלטפורמה זו ממש באופן פסול". הנהלת בתי המשפט הורתה ב08/14 לאתרים המחזיקים מאגרי פסקי דין לאסור גישה של מנועי החיפוש האינטרנטיים, ובהם גוגל, לפסקי דין והחלטות של בתי המשפט. בהוראה עליה חתום היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט, עו"ד ברק לייזר, נמסר כי הסיבה לכך היא "הרצון להגן על פרטיות המתדיינים אשר מידע פרטי אודותיהם נחשף ברחבי הרשת לכל דורש". משמעות ההחלטה היא כי הנהלת בתי המשפט סבורה שהמצב שבו שמות של צדדים בהליכים משפטיים מתפרסמים באתרי האינטרנט, משנה את האיזון שבין הזכות לפרטיות לבין זכות הציבור לדעת ועקרון פומביות הדיון, לטובת הראשונה. מכאן שיש תקווה בברכה