ארול

שינוי עילת סגירת תיק מחוסר ראיות לחוסר אשמה

שלום רב האם גם בחלוף שנה ניתן להגיש בקשה לשינוי עילת סגירת תיק חקירה מחוסר ראיות לחוסר אשמה?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום ארול, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד לבקשה לשינוי עילת הסגירה, אולם חייבים לנמק מדוע "התעוררת" רק עכשיו. אני מציע לך להיוועץ בעו"ד מומחה בפלילים שיחד איתו ובהנחייתו תעבור את התהליך. כמפורט בתשובותיי הקודמות, לעילת סגירת תיק חשיבות רבה, שכן יש בה כדי להשליך על שמו הטוב של אדם, היא עשויה להשפיע על אפשרות קבלה לעבודה במגוון רחב של עיסוקים, ולעתים אף על קבלה ללימודים. מתן אפשרות לאדם לטהר את שמו, מעודדת אותו לשקם את חייו מתוך ידיעה שאין בעברו כדי להשפיע על עתידו. סעיף 62(ב) לחוק מאפשר אם כן לחשוד שהתיק נגדו נסגר, לפנות לגוף שסגר את התיק בבקשה לשנות את עילת הסגירה. אולם בחוק, על פי מתכונתו הנוכחית, לא קבועה זכות ערר על החלטה הדוחה בקשת חשוד לשינוי עילת סגירה. לאחרונה הגיש משרד המשפטים הצעה לתיקון החוק אשר מטרתה הינה לעגן בחוק זכות ערר על החלטה הדוחה בקשה לשינוי עילת סגירת תיק כנגד חשוד, וכן להוסיף בסעיף 65 לחסד"פ גורם המוסמך להאריך את מועד הגשת הערר. אמנם, מזה שנים רבות, קיימת אפשרות להשיג על החלטה הדוחה בקשה לשינוי עילת סגירה, זאת הן בפרקליטות והן במשטרה (וראו בג"ץ 7256/95, פישלר ואח' נ' מפכ"ל המשטרה ואח', פ"ד נ(5)1, בעמ' 10), והשגות כאמור מוגשות כדבר שבשגרה. השגה על החלטת משטרה לדחות בקשה לשינוי עילת סגירה נבחנת על ידי הגורם במשטרה הממונה על הגורם שסגר את התיק. השגה על החלטת פרקליטות מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה לדחות בקשה לשינוי עילת סגירה נבחנת על ידי משנה לפרקליט המדינה. על פי המוצע, תעוגן בחוק אפשרות הגשת ערר על החלטה הדוחה בקשה לשינוי עילת סגירה ותיקצב להגשת הבקשה תקופה של 45 ימים; כן ייקבע כי סמכות ההחלטה בערר על החלטת משטרה או גוף חוקר או תובע אחר, הדוחה בקשה לשינוי עילת סגירה, תוכרע במשטרה או בגוף החוקר או התובע הרלוונטי; וכן כי סמכות החלטה בערר על החלטה הדוחה בקשה לשינוי עילת סגירה שנתקבלה בפרקליטות המחוז או על ידי פרקליט מפרקליטות המדינה (לרבות במחלקה לחקירות שוטרים), תוענק למשנה לפרקליט המדינה. נוסף לגורמי החקירה והתביעה במשטרה ולפרקליטות, ישנם גורמים נוספים הסוגרים תיקים, כגון המכס ורשות ההגבלים העסקיים, וכן תובעים שהוסמכו על ידי היועץ המשפטי לממשלה במגוון נושאים לרבות תכנון ובנייה ועוד, ואף על החלטתם ניתן יהא, על פי התיקון המוצע, להגיש ערר באשר לעילת סגירת התיק. בהצלחה וחג שמח