א.ש.

תלונת שווא על אלימות במשפחה

שלום רב, הגישו בשבוע שעבר נגדי ונגד אבא שלי תלונה שווא במשטרה על אלימות במשפחה בהתייחס לילדים. לא אני ולא אבא שלי לא עשינו שום דבר בכיוון. לא פגענו בילדים. כמו כן, שאר המשפחה כל הזמן אוהבת ומלטפת אותם. לפי מה שהצלחתי לדלוף מחוקר התלונה היא כאילו אני ואבא שלי מרביצים לילדים עם חגורה ובוטים בהם. כמו כן, חוקר אמר שזה הגיע מגורם חינוכי כגון בית ספר. בנוסף, הבנתי שהמידע מגיע מבן שלי שהוא בכלל חי בעולם שלו, ממציא סיפורים מחלקי מידע מכל מיני מקומות, משקר כל הזמן, מניפולטור וגם לא יציב בהתנהגות שלו. בגלל זה הוא מטופל ע"י גורמים כמו פסיכיאטר, פסיכולוג, נוירולוג וכדומה. יש דוחות על בעיות התנהגות, בעיות של שהייה בעולם שלו וכדומה. אך למשטרה בכלל אין מידע על כך וכמובן אין את הדוחות הללו. הם לא יודעים שהוא בחינוך מיוחד. נקודה נוספת היא שאבא שלי לא רואה כמעט את הילדים. לרוב היינו מצטלבים פארק פעם-פעמיים בשבוע ומשחקים ביחד. חוץ מזה, אני עובד שעות מרובות ומגיע במהלך השבוע מאוחר רק כדי להגיד לילה טוב לילדים. בשישי ושבת אנו מבלים זמן בסידור הבית ובטיולים. כמובן במהלך זמן זה אין שום אלימות כי רוצים לבלות ביחד ולא להתכסח. כמו כן, כשילד חולה אני או אישתי נשארים ומטפלים בו באופן מסור. השאלות הם: 1. האם חובה על הצד המתלונן לציין שילד מטופל על ידי גורמים ולומד בחינוך מיוחד? 2. האם מותר לחקור ילד ללא ידיעת הורים כאשר ילד במצב לא יציב מבחינה התנהגותית? 3. כמו כן, ביררתי עם אח גדול שלו שנמצא איתו באותו בית ספר וגיליתי שבכלל לא דיברו איתו. האם לא חובה לאמת דברים גם מול האחים? 4. כידוע אם מישהו פוגע בילד אזי ישאר סימני אלימות. בגלל שאין בבית שלנו אלימות אז בוודאי לא היו סימנים. האם חובה עליהם להוכיח שיש כאלה?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום רב, הבעיה אשר תיארת לא קלה, יחד עם זאת חסרים פרטים כמו גיל הילדים ועוד. אתן לך תשובה כללית, יחד עם זאת מאחר ואת נמצאת בהליך חקירה פעיל רצוי מאוד להיוועץ עם עו"ד פלילי בדחיפות. אין להקל ראש לרגע במצב בו את נמצאת. תפקידו של עורך דין פלילי במסגרת עבירות אלימות במשפחה הינו תפקיד חשוב ביותר. לידיעתך, דיווח על פגיעה בקטין עשוי להגיע לכמה גורמים במערכות שונות, ובהן שירותי הרווחה, מערכת החינוך, מערכת הבריאות ועוד, קיימת גם חובת דיווח. הדיווח הוא לגבי קטינים הנתונים במצבי סיכון גבוה לחייהם, לבריאותם הפיזית ולבריאותם הנפשית. ההגנה נדרשת כאשר ההורים או האחראים לילד אינם מסוגלים לטפל בו או מסכנים אותו. החוק מורה לשירותי הרווחה בכלל ולעובדים הסוציאליים בפרט להתערב ולפעול להגנה על קטין הנקלע למצב של סכנה. בחוק הנוער ניתנה בידי עובד סוציאלי לחוק הנוער הסמכות לקבוע את אופן ההגנה על הקטין הנזקק ואת הטיפול בו. התעללות בילד היא עבירה פלילית חמורה. אם המתעלל בילד הוא הורה, בן משפחה או אדם אחר האחראי על הילד - זו עבירה פלילית חמורה במיוחד. האחראים לילד הם הוריו וגם מבוגרים אחרים (בני משפחה ואחרים, הקבועים בחוק), שהילד תלוי בהם ונתון למרותם. התעללות איננה רק פגיעה גופנית, והיא כוללת סוגי פגיעה שונים, פגיעה מינית ופגיעה נפשית. ההורה של ילד או אדם אחר האחראי לילד חייב לדאוג לבריאותו, לספק את צרכיו ולמנוע פגיעה והתעללות בו. הורה או אחראי לילד שלא מנע התעללות בילד - התנהגותו עלולה להיחשב עבירה פלילית. על כל אדם מוטלת חובת דיווח לפקיד הסעד או למשטרה, בכל מקרה שיש לו יסוד סביר לחשוב שהאחראים לילד מתעללים בו. במקרה שתיארת, מדובר בתלונת שווא ואת כל מה שציינת חשוב שתאמרי לחוקר המשטרתי ולעובדים הסוציאליים. לא בקלות יניחו לעניין והבדיקה צפוייה להיות מעמיקה ויסודית ותצריך שיתוף פעולה ממך לאורך כל תקופת החקירה. כל עד רלוונטי יכול להבהיר את התמונה העובדתית ולסייע לחקר האמת. לגבי רמיסת זכויות זה תלוי בנסיבות של האירועים והחקירה. עניין זה צריך להיבדק עם עו"ד לאחר סיום הליכי החקירה וקבלת כל חומר החקירה. בהצלחה עו"ד פלילי יאיר רגב