עדן

קנס יציאה

כאשר התחלתי לעבוד במקום העבודה שלי בטיפשותי חתמתי על חוזה התחייבות ל-7 חודשי עבודה ובמידה ולא אעמוד בהתחייבות אני אקבל קנס של 2500 ש"ח. במידה ואתפטר למשל אחרי חודשיים הקנס יהיה בקיזוז של חודשיים וכו'... בחוזה כתוב שתקופת ההכשרה היא חמישה שבועות למרות שבפועל היא הייתה שלושה שבועות. אני הבנתי שכדי להוציא את הקנס לפועל המעביד חייב להוכיח שאכן זאת הייתה העלות שלו עבור זה שאני אעבור קורס. מדובר בקורס פנימי בתוך החברה שבו בגדול אתה לומד על המערכת של החברה ולא מקבל מזה שום תעודה שאתה יכול אחר כך להציג אותה איפשהו. סתם קורס פשוט שהאמת היא שלא למדתי ממנו כלום. אני סיימתי את ההכשרה כביכול והתחלתי לעבוד אבל אני ממש לא מרוצה לא מהשכר שלי ולא מהעבודה עצמה. אני מרגיש שאני סתם מבזבז את זמני במקום העבודה הנוכחי ורוצה לעזוב. הבעיה היא שאני לא רוצה שיקחו לי את הקנס הזה. לא מספיק שאני כמעט ולא מרוויח שם אני גם צריך לשלם קנס אם אני עוזב. אני ממש מתחיל לפתח שנאה למקום העבודה וזה מעיק עליי. איך אני יוצא מהקנס הזה? האם באמת מותר להם לקחת את זה? האם אני יכול לעשות משהו עם העובדה שהם כתבו בחוזה שהקורס הוא 5 שבועות ובפועל הוא היה 3 שבועות? אני חייב את עזרתכם בדחיפות! תודה

item.Author מנהל הפורום עו"ד גל גורודיסקי

בהנחה שקיים הסכם לפיו המעביד רשאי לקזז את עלויות ההכשרה במקרה שהעובד מפסיק עבודתו לפני תקופה מינימלית שהוסכמה, המעביד לכאורה זכאי לקזז סכום זה, אולם, עליו להראות שהוא הוציא את ההוצאות שהוא דורש לקזזן בפועל ושהתקופה עליה נדרש העובד להתחייב הגיונית בנסיבות. יש לעשות הבחנה בין הכשרה חיצונית אליה נשלח העובד לבין הכשרה פנימית שעובר העובד במקום עבודתו, שככלל, לא תזכה את המעסיק בהחזר עלות השקעתו, שהרי כל מעסיק מחויב לקחת בחשבון שעליו להשקיע משאבים כספיים וניהוליים בלימוד העובד החדש את מלאכתו, ולא סביר שהכשרה פנימית תזכה את המעביד בהחזר עלויות ההשקעה והניהול. ראוי לציין כי אין תוקף לפיצוי המוסכם שעה שהפסקת עבודתו של עובד היא ביוזמת המעביד, שכן במקרה כזה הפסקת העבודה היא לא בשליטתו של העובד. לפיכך, להוראה לפיה אם תופסק העסקתו מסיבה כלשהי יידרש להחזר הפיצוי המוסכם - אין תוקף משפטי.