שי

האם יש תוקף לחוזה אשר נחתם מול האגש"ח.

בשנת 2010 חתמנו על מסמכי האגש"ח מתוך התנאיה שאם כן רק אז נוכל לקנות שטח בהרחבה ולבנות את ביתתנו המסמכים היו של האגש"ח הישן - חשבון הבנק של ועד הקיבוץ. בינואר 2015 לאחר שרשם החברות קבע שחשבון האגודה לא יכול להתנהל עם חשבון הקיבוץ הוחלט לפתוח ח-ן חדש עם מס' אגודה חדש השאלה היא האם האגודה הייתה חייבת מתוקף השינוי להחתים מחדש על טפסי ההתחיייבות לאגודה? והאם יש תוקף לחתימה המקורית שהרי חוייבנו לחתום אם ברצוננו לקנות שטח לבניית בית?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! כדי להתייחס לשאלה כאן, יש צורך "לעשות סדר" במונחים ששולבו בה: "אגש"ח" הם ראשי-התיבות של "אגודה שיתופית חקלאית", שהיא האגודה ההתיישבותית אשר במסגרתה הוקם הקיבוץ ( או המושב, במקרה אחר ). זאת – להבדיל מאגודה שיתופית קהילתית, אשר במקרים רבים הוקמה כדי לאגד את תושבי היישוב ולספק להם שירותים בתור שכאלה. כל קיבוץ או מושב מאוגד כאגודה שיתופית, המנוהלת ע"י ועד-הנהלה; בצד האגודה וועד-ההנהלה שלה, עשוי להיבחר, בנפרד, "ועד מקומי" ליישוב – ועד שהינו רשות מקומית, כמעין-שלוחה של המועצה האזורית. יש להניח, כי האגודה החקלאית-ההתיישבותית של הקיבוץ החתימה כאן את המשתכנים ב"הרחבה" על מסמכי-התחייבות מקובלים, הבאים להבטיח התנהלות של הציבור החדש ושל יחידיו - תוך כיבוד המסגרת ההתיישבותית-החקלאית הוותיקה, עם כיבוד המסגרת הקהילתית המתרחבת ביישוב קטן ומבודד יחסית ( כפי שייוותר הקיבוץ גם לאחר השלמת ה"הרחבה" ). עוד עולה מן השאלה, כי היה ניסיון להסתייע בחשבון-בנק של אגודת-הקיבוץ או של "הועד המקומי", לעניינים כספיים של פעולות קהילתיות, ועל כך באה החלטה של רשם-האגודות-השיתופיות על הצורך בהפרדה חשבונאית. בחשבון-הבנק שנפתח לעניין, בעקבות החלטת הרשם – הופיעו, כמובן, מספר חדש של חשבון ומספר-ההתאגדות של האגודה בעלת-החשבון ( כנראה – האגודה הקהילתית, אשר הצטרפות אליה נכללת לרוב בהתחייבויות המשתכנים ב"הרחבה" ). ברור למדי, כי כל אגודה המעורבת בעניין נותרה על כנה, כתאגיד הכשיר להמשך פעילותו, מבלי שנפגעו זכויותיה על-פי כל הסכם או התחייבות כלפיה – אלו נותרו בתוקפם, כל עוד לא בוטלו, גם אם לביצוע יעדים, מטלות ופעולות כספיות נפתח חשבון-בנק חדש.