דניאל

שיוך דירות בקיבוץ תוך פגיעה בחברים

הקיבוץ קיבל החלטה בנוגע לשינוי תקנון פנימי בעניין שיוך הדירות וקבע כי מי שהיה זכאי לדירה לפי התקנון הקודם ולא קיבל אותה בפועל לא יהייה זכאי עוד לפי התקנון הקודם אלא על פי התקנון החדש. לפי התקנון החדש הזכות לדירה המוענקת ל2 חברי קיבוץ נפגעת. בעצם הקיבוץ יצר מצב מכוון בנוגע ל- 2 חברים ספציפים . האם הקיבוץ יכול לעשות את זה? בנוסף הקיבוץ החליט שמי שרווק ללא ילדים זכאי לאותה דירה לה זכאי מי שגרוש עם ילד. מבחינת הקיבוץ אדם רווק ללא ילדים בעל אותם צרכים של אדם עם ילדים... האם זה חוקי? תודה מראש על המענה.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! א) כאשר קיבוץ מבקש לשנות תקנון שהתקבל בנושא המשמעותי של דיור, עליו לבסס ולהצדיק את השינוי בנימוקים מעשיים ובעלי-משקל – ככל שהשינוי מתיימר לפגוע במי שהינם זכאים לפי התקנון טרם השינוי. במקרה כמתואר בשאלה, מן הראוי שהקיבוץ יבחן את עצמו לפני כל צעד פוגע, בעזרת חוות-דעת משפטית של מומחה לנושא – הן לשאלת הצדקתו וביסוסו של השינוי, והן לגבי ההיקף והתנאים של השינוי המוצע. מיגוון השיקולים והנימוקים האפשריים הינו רחב ביותר, וכל מקרה אמור להיבחן לפי מכלול נסיבותיו ( לרבות מצב חדש שנוצר או שנתגלה, במקרה של שינוי נסיבות בלתי-צפוי ). בין הנסיבות האפשריות לעניין זה – גם מחדל מצד הזכאי, לגבי מימוש זכותו, או לגבי עמידתו בתנאים שנקבעו מראש בתקנון. בכל מקרה, קיבוץ המבצע שינוי כמתואר בשאלה, נוטל על עצמו סיכון של הסתבכות, אם מי שנפגע ממנו ממשית ידרוש לתקן את שנגרם לו, או לפצותו. ב) גם אם קיים פער בין צרכי גרוש-עם-ילד לבין אלה של רווק – לא נראה כי הפער כה גדול כדי לבסס טענה ותביעה לשינוי התקנון בעניין זה. אין לשכוח, כי רווק יכול לנהל חיי זוגיות ללא נישואין, וכי דירה בהיקף מצומצם עלולה לפגוע גם בסיכוייו להינשא, וכן להצריך מעבר של דירה במקרה צפוי ( ולפחות מקווה ) של נישואין ( מעבר-דירה קשה לפעמים לביצוע, מבחינת מצאי הדירות בקיבוץ ).