מיכאל

דרישה מתושבי המושב תשלום על קו ביוב

אני מתגורר במושב במרכז הארץ למעלה מ-40 שנה. לאחרונה המועצה האיזורית באה בדרישה מהתושבים לשלם עשרות אלפי שקלים על קו הביוב של המושב. רוב המשפחות הם משפחות ותיקות שאין להם כאלה סכומים לתת למועצה. שאלתי היא אם הם יכולים לחייב את התושבים לשלם כאלה סכומים ולא לקבל סבסוד מהמדינה? למה עלינו לשאת בהוצאות הגבוהות האלה על תשתית? זה הרי אבסורד

מרדכי שחם, עו"ד

התחשבנות לגבי קו-ביוב והתקנתו ליישוב הינה, בעיקרה, נושא מוניציפאלי. בכל מקרה, הדרישה הכספית ראויה לבדיקה עובדתית וחשבונאית מול הרשויות הנוגעות לעניין, כצעד ראשון. ליישוב שמספר בעלי-הבתים בו קטן, יחסית, עלול סכום-הדרישה להיות גבוה, בהתאם, אך בכך טעם נוסף לבדיקה יסודית. התקנת קו-ביוב והכרוך בה מוסדרים בחקיקה מיוחדת, ויישומה ( לרבות לעניין מענקי-המדינה, הניתנים בנושא ) אמור להתבצע על-פי קני-מידה שווים - הן בבחינה כלל-ארצית, ובמיוחד - בין יישובים בתחומי אותה מועצה אזורית. למושב אמור להיות נציג במועצה האזורית, אך גם בלעדיו - חזקה על המועצה כי תמסור פרטים והסברים בשקיפות הראוייה,הן לגבי המקרה המסויים והן בבחינה השוואתית ליישובי המועצה האחרים. בהעדר הסבר או הסדר מניחים את הדעת, מומלץ לפנות לעורך-דין הבקי בתחום המוניציפאלי, ורק לפי הנחייתו, במקרה הצורך, להסתייע גם במומחה לענייני מושבים. אם בכל זאת יתברר, כי המצב החקיקתי הקיים איפשר עיוות של ממש - יהיה מקום לשקול צעדים נוספים, במישור הציבורי ואולי גם במישור המשפטי; אך בשלב ראשוני זה, וללא מידע מפורט - אין להרחיק לכת.