שוקו

ניהול חקירה משטרתית של אנשים עם לקות שכלית

שלום, הבן שלי לצערי סובל מלקות שכלית ואנשים שלא מכירים אותו פוחדים ממנו. לפני שבוע נחקר בני במשטרת פתח תקווה כחשוד באיום ובאלימות על נערה במגרש המשחקים בשכונה. כל העניין של החקירה נראה לי מופרך, אולם מה הזכויות של הבן שלי כאדם נכה החקירה? שוקו

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום שוקו, במקרים בהם אנשים עם מוגבלות שכלית צריכים לעבור חקירה משטרתית, החוק קובע כיצד להנגיש עבורם את החקירה. חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית) . עבירת אלימות היא מאוד כוללנית, לצורך תשובה פרטנית על נסיבות החקירה הספציפית אנא פנה אלי בפרטי. באופן כללי אלימות היא התנהגות כוחנית, בין אם פיזית, פסיכולוגית או אחרת, תוך כדי פגיעה או כוונה לפגוע בעיקר בבני אדם. לגבי הזכויות אתן לך תקציר: ישנם מקרים בהם המשטרה נדרשת לחקור אנשים עם מוגבלות שכלית – כעדים, כמתלוננים, או כחשודים בביצוע עבירה. החוק, קובע כללים להתאמת הליכי החקירה לצרכים המיוחדים של אותם אנשים. ככלל, כאשר אדם עם מוגבלות שכלית נדרש להיחקר על ידי המשטרה, יש להפנות אותו לחוקר מיוחד - חוקר שעבר הכשרה מיוחדת לחקירת אנשים עם מוגבלות שכלית. חוקר מיוחד יכול להיות אחד מאלה: פסיכולוג, עובד סוציאלי, קרימינולוג קליני, אדם שעבר הכשרה בתחום החינוך המיוחד. החקירה יכולה להתבצע על ידי חוקר משטרה רגיל במקרים הדחופים והחריגים הבאים: למניעה של שיבוש חקירה, למניעת סכנה לחיי אדם ולשלומו, לאפשר את מעצרם של חשודים נוספים לצורך גילוי ראיה. לרוב, חקירת אדם עם מוגבלות שכלית בידי חוקר מיוחד תיעשה בידיעת הוריו או האפוטרופוס שלו. במקרים מיוחדים, על פי החלטת הממונה על החקירה (לאחר שנועץ עם החוקר המיוחד), ניתן לבצע חקירה בטרם הודיעו לאפוטרופוס. המקרים בהם מאושרת חקירה לפני היידוע הם: במקרה שבו האדם עם המוגבלות ביקש כי לא תימסר לאפוטרופוס הודעה על חקירתו, אלא אם כן הוחלט שטובתו של האדם עם המוגבלות מחייבת את יידוע האפוטרופוס. במקרה שבו יש קושי ליידע את האפוטרופוס במאמץ סביר, והמתנה ליידוע האפוטרופוס עלולה לגרום לאחד מאלה: 1.לסכל את חקירת העבירה או לשבשה 2.לסכל מניעת פשע 3. ליצור סיכון לחיי אדם או לשלומו 4. למנוע מעצר חשודים נוספים או גילוי ראיה במקרה שבו יש לבצע את החקירה ללא יידוע האפוטרופוס, בשל אחת מהסיבות הבאות: 1. החשוד בביצוע העבירה הוא בן משפחתו של האדם עם המוגבלות השכלית, אפוטרופסו או בן משפחתו של האפוטרופוס, וטובת האדם עם המוגבלות, או טובת החקירה דורשים זאת. 2.בשל חשש לפגיעה בשלומו הגופני או הנפשי של האדם עם המוגבלות השכלית. בכל המקרים אשר צוינו לעיל, ואשר בהם נחקר האדם ללא ידיעת האפוטרופוס שלו - יש להודיע לאפוטרופוס על החקירה ברגע שבו חדלה להתקיים הסיבה לאי היידוע. תיעוד החקירה: חקירת אדם עם מוגבלות שכלית תתועד, ככל האפשר, בתיעוד חזותי (וידאו), תיעוד קולי ותיעוד בכתב. נוכחות בפעולות חקירה: אם במהלך החקירה מבקשת המשטרה לבצע פעולות בהן נדרשת נוכחות או השתתפות אדם עם מוגבלות שכלית - האדם עם המוגבלות השכלית יוכל להשתתף או להיות נוכח באותה פעולה רק בהתאם להוראותיו של חוקר מיוחד. החוק מגדיר גם מיהו "אדם עם מוגבלות שכלית". מקווה שעזרתי עו"ד פלילי יאיר רגב