פלוני

תקופת מועמדות כחלק מחישוב דמי עזיבה.

שלום רב, בתקנון אגודות שיתופיות רשום שתקופת המועמדות הקודמת לקבלה לחברות נכללת בתוך תקופת הוותק של החבר ונכנסת בתוך חישוב דמי העזיבה שלו במידה ויעזוב בעתיד את הקיבוץ. בנוסף, רשום בתקנון שקיבוץ מתחדש יכול לכלול בתקנון שלו תקופות מסוימות שאינן נכללות בחישוב הותק ודמי העזיבה. האם קיבוץ מתחדש יכול לבטל את התקנה המכלילה את תקופת המועמדות של החבר כחלק מהותק הנצבר שלו ולהחליט שתקופה זו איננה נכללת כחלק מצבירת הותק שלו?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) "פקודת האגודות השיתופיות" הינה דבר-החקיקה הראשי, הבא להסדיר את נושא האגודות השיתופיות בישראל - בשילוב השלמות והתאמות בתקנות ובצווים שהותקנו כחקיקת-משנה מכוח הסמכות שבפקודה הנ"ל. ב) להבהרה ולהסרת ספק הותקנה בתשל"ו-1976 תקנה מיוחדת, תקנה 5 של "תקנות האג"ש (הוראות כלליות)", הקובעת במפורש: "היתה סתירה בין הוראות תקנות או צווים לפי הפקודה לבין תקנותיה של האגודה, ההוראה שבתקנות או הצווים שניתנו לפי הפקודה – עדיפה." ג) התוספת הראשונה של "תקנות האג"ש (חברות)" נושאת כותרת "כללים בדבר זכויות חבר יוצא או מוצא מהקיבוץ"; כלל 2 בתוספת קובע: "עוזב קיבוץ זכאי לקבל מהקיבוץ דמי עזיבה לפי כללים אלה." ד) כלל 4 בתוספת הנ"ל קובע "כללים לחישוב הוותק" לצורך חישוב דמי-העזיבה , ובין התקופות אשר "יבואו במניין הוותק" – נכללת גם "תקופת מועמדות של העוזב בקיבוץ, שבסופה נתקבל לחברות, אך לא תקופת התארחות או ניסיון שקדמה לתקופת המועמדות." בנוסף, קובע כלל 4 תקופות אחרות אשר לא ייכללו במניין הוותק; אמנם נקבע שם בכלל-המשנה 4(ג) כי "קיבוץ מתחדש" יהא רשאי להוסיף בתקנותיו ( =תקנון-הקיבוץ) תקופות שלא ייכללו בחישוב הוותק של העוזב, אולם גם בהיתר זה אין כדי לפגוע בשני מרכיבי-התקופה אשר "שוריינו" בחלקו הראשון של כלל 4 הנ"ל: תקופת-המועמדות, וכן ימי-חופשה (עד 60 יום) שלא נוצלו עד העזיבה. יצוין כי הכללים שבתוספת חלים על כל קיבוץ, אך הוראת כלל-המשנה 4(ג) חלה רק על "קיבוץ מתחדש".