אוריה

בחירות באמצעים אלקטרוניים

שלום, האם ניתן לקיים בחירות לוועד הנהלה של אגודה שיתופית קהילתית / חקלאית בדרך אחרת מקלפי? האם ניתן שהחברים ישלחו את הצבעתם במייל (כמובן בכפוף לוויתורם על סודיות)? אם ישנה אפשרות כזאת, האם חברי אגודה יכולים להתנגד לקיומה, ולכפות בחירות בקלפי בלבד?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .1) בחירות לוועד-ההנהלה באגודה שיתופית של יישוב מתבצעות בתדירות נמוכה למדי, כאשר החברים באגודה, רובם-ככולם, מתגוררים בתחומי היישוב. בנסיבות כאלה, ולאור חשיבותן הרבה של בחירות למוסד-מנהל זה של האגודה - ראוי כי כל המעוניין להשתתף בהן יטרח להגיע להתכנסות האסיפה הכללית של האגודה, בין להצבעה רגילה (בהרמת ידיים) ובין בקלפי (אם הוחלט על כך ברוב של לפחות 10% מהנוכחים באסיפה, בה הוחלט על קיום הבחירות – כהוראת תקנה 41 של תקנות האגודות השיתופיות בדבר "רשויות האגודה"). במקרים המתאימים (לפי הדין ולפי תקנון-האגודה) ניתן אף להצביע באסיפה באמצעות מיופה-כוח. 2) מחשיבות הבחירות וממשמעותן הרבה לאגודה ולציבור החברים, נגזרת גם הקפדה על עקרונות המקובלים בניהול בחירות, לרבות חשאיותן – חשאיות הבאה להבטיח כי כל קול משקף את רצונו החופשי של המצביע. בהצבעה "אלקטרונית" מרחוק קשה להבטיח את קיומה של מטרה חשובה זו, כאשר לכך מתווסף הקושי לוודא כי ההודעה אכן הגיעה מהזכאי להצביע. על חשיבות הנושא בכללו מצביע גם היקפו של פרק שלם שהוקדש לנושא הבחירות באגודה (תקנות 40 עד 59 ) בתקנות הנזכרות לעיל. אין להתפלא, אפוא, כי לא מזמן (26/10/23) פסל בית-המשפט המחוזי בירושלים בחירות שנוהלו בדרך דיגיטאלית באגודה של מושב-עובדים, בהעדר הכרה והסדרה בתקנות. 3) אם אין סיבה מיוחדת, כגון זו הנובעת מהיעדרם של חברים מיישובם עקב המצב בתקופה הנוכחית – ראוי שלא לחפש לביצוע הבחירות דרך שונה מהמקובל; בכל מקרה, מומלץ לפנות להתייעצות ולקבלת אישור והנחיות - למשרד רשמת האג"ש בירושלים, תוך פירוט הנסיבות הנוגעות לאגודה ולחבריה, בשילוב פירוט נוהלים מתוכננים להבטחת אמינות הבחירות וחשאיותן.