לוי יוסף

ועדת ביקורת - אגודה שיתופית

שלום רב, רצינו לדעת האם נוהל בחירות לועדת ביקורת לאגודה שיתופית מצריך בחירות בתיבת קלפי גם במידה ויש רק בין שלושה לחמישה מועמדים (לפי התקנון ועדת ביקורת תמנה מינימום 3 חברים ומקסימום 5) או שבגלל שהמספר של המתנדבים לועדת ביקורת הינו רק חמישה (או ארבעה לצורך הענין) אזי הם נבחרים באופן אוטומטי? תודה על המענה!

לוי יוסף

תשובתך המפורטת עזרה לנו מאוד. תודה גדולה לך והמשך יום טוב.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! על-פי "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )", מוסדות האגודה השיתופית, כולל ועדת-ביקורת, מתמנים ע"י האסיפה הכללית, בבחירות על-פי קולות החברים : בהצבעתם במעמד ההתכנסות בהרמת-ידיים, ולפי דרישת 10% לפחות מהנוכחים באסיפה ( או לפי הוראה בתקנון-האגודה, אם ישנה כזו ) – בהצבעת חברים בקלפי. האם ניתן "לחסוך" הצבעת-חברים בבחירת מוסד של האגודה, כאשר מספר המועמדים אינו עולה על מספר מינויי-הבחירה העומדים להצבעה? לדעת הח"מ, מנהל-הפורום – התשובה שלילית, וזאת הן מטעם עקרוני והן מטעם מעשי; מוצע ומומלץ להעמיד את רשימת המועמדים להצבעה, ולקבל לגבי המועמדים כולם ( אפילו כחטיבה אחת – "אן בלוק" ) החלטת-מינוי של האסיפה הכללית ( או החלטת-ביניים בדבר הארכת המועד להצגת מועמדויות ). החלטה כזו הינה תנאי הכרחי למינוי מוסד של האגודה השיתופית, וכל ניסיון "להסתפק" בהודעת ועדת-הקלפי על המועמדים ו"בחירתם" עלולה להימצא, בכל הליך משפטי עתידי, כעקיפה לקויה וחסרת-תוקף של האסיפה הכללית וסמכותה. אמנם, בהליכי בחירות מוניציפאליות של "ועד מקומי" קיימת הוראת-דין מיוחדת, המתירה התמנות בדרך זו, אך גם לפיה – יש עדיין צורך באישור של גורם אובייקטיבי מוסמך, ואין די בהכרזה של ועדת-הקלפי בלבד. מכל מקום – הוראה מיוחדת כזו איננה קיימת בדינים הנוגעים לבחירת מוסדות האגודה השיתופית, ולא בכדי: הבדלים ממשיים קיימים בין הליכי הבחירות המוניציפאליות הנתונות למסגרת פיקוח וניהול ממשלתיות ובהיקף רחב, לבין הליכי בחירה בתאגיד פרטי כאגודה שיתופית. מרדכי שחם, עו"ד