אובד כסף בגלל עצות

חשד ליעוץ השקעות הנגוע בניגוד עניינים

שלום, לפני מספר שנים פתחתי חשבון השקעות בבנק מזרחי, ומינו לי יועץ השקעות. פרופיל הסיכון שהוגדר היה נמוך, וציינתי באופן עקבי בפני היועץ כי איני מעוניין לקנות ניירות בדידים אלא רק קרנות\תעודות, כדי לפזר השקעה. למרות זאת לפני כשנה וחצי היועץ יעץ לי בחום לקנות אי.די.בי אג"ח ג', ובתום ליבי השתכנעתי ונתתי הסכמתי לכך בצעד חריג. זמן קצר לאחר שקניתי החל נייר זה לצלול עד לתשואה של כ-80% כיום, כפי שידוע. כשנודע לי על כך תמהתי מדוע מכל הניירות האפשריים, היועץ המליץ עבורי דווקא על זה, ודווקא זה החל לצלול ולהיחשף בחדשות זמן קצר לאחר שרכשתיו. מאז כבר למדתי כי יש להתייחס בזהירות רבה ליועץ ההשקעות בבנק כי הניירות שהוא משווק הם באינטרס של הבנק לפני האינטרס של הלקוח, אולם נשאלת השאלה מה אני יכול לעשות עכשיו? באינטרנט מצאתי כתבה ישנה שם נאמר שבנק מזרחי היה באותה תקופה אחד מבעלי החוב של אחת מחברות אי.די.בי. שאלתי את אותו יועץ והוא כמובן מכחיש שהיה ניגוד עניינים, אלא מה... האם אני יכול לתבוע את הבנק על ההפסדים שלי? איך אני (או איש מקצוע מטעמי) יכול להשיג ראיות בעניין זה, כגון מידע מהימן על הקשרים הפיננסיים שהיו בין מזרחי לאי.די.בי בעת רכישת האגח? תודה, אובד.

כנרת רצון פיקובסקי, עו"ד

אובד שלום, אכן בנק מזרחי היה אחד מבעלי חוב רבים של אי די בי. מכאן ואלך ממליצה לבדוק: 1. אם מדובר בניגוד עניינים, הרי שהיה על היועץ ליידע אותך ולקבל הסכמתך לרכישת אותו נייר ערך. 2. האם היועץ הסביר לך את השיקול שלו בהמלצה על אגח אי.די.בי? מהו ההסבר? האם יש לך תיעוד על כך? 3. האם היועץ הסביר לך מדוע בחר בנייר הערך הזה שאינו תואם את פרופיל הסיכון? אם ליועץ יש הסברים הגיוניים, הרי שיקשה עליך לתבוע. אם ליועץ אין הסברים ברורים, הרי שיש חשש לרשלנות מצדו. שים לב שחוק הייעוץ מטיל חובת אמונים קפדנית על יועצי השקעות, ומכוח חובה זו עליהם לדאוג קודם כל לאינטרס הלקוח, לפני אינטרס אחר כלשהו, כגון אינטרס הבנק בו הם עובדים. בהצלחה,