איתי

טביעות אצבע וצילומים בעקבות חקירה כחשוד על תגובה בפייסבוק

נחקרתי במשטרה כחשוד באיומים על תגובה בפייסבוק, חקירה אליה הגעתי עצמאית, ללא עיכוב או מעצר. החוקר לקח אותי לצילומי פנים וטביעות אצבע, לא ביקש רשות אלא התנהג כאילו אני חייב לעשות כן , וכך היה. לא התנגדתי מאחר שחשבתי שזו חובתי החוקית, והייתי בלחץ. מעיוני בפורום זה ובפורומים אחרים, הבנתי שזה היה לא חוקי ממנו לעשות כן, אני מצטט את התגובה שלכם בנושא: תחילת ציטוט: בנוגע לעובדה שנטלו ממך טביעת אצבעות וצילמו אותך, הרי שנטילת טביעת האצבעות ממך הייתה בניגוד לחוק (כל עוד לא הסבירו לך שאת לא חייבת לתת אותן ואני בטוח שלא עשו כן). עפ"י הנחיות המשטרה (סעיף 2א לפקודת המטה הארצי 14.03.15): "חשוד שאיננו עצור, יציע לו החוקר המטפל בתיק החקירה למסור את טביעת אצבעותיו או גם את טביעת כפות ידיו, לאחר שיסביר לו כי אין הוא חייב לעשות כן, אלא על פי רצונו." השוטרים בד"כ מאיימים, במקרים כאלה, על מי שמסרב לתת טביעת אצבעות, כי יעצרו אותו (סנקציה מופרכת ולא סבירה במקרים קלים). אין חשש, במקרים פשוטים, כי יעשו כך. בכל מקרה, עפ"י ההנחיה האמורה, גם מעצור אין לקחת טביעת אצבעות בכוח סוף ציטוט. שאלתי היא, האם אני יכול להתלונן על במח"ש על פעולתו בניגוד לתקנות שציינתם? או להגיש תביעה כספית נגד המשטרה בגין הסיבה הנ"ל? אציין שוב, שמעשה ההטבעה והצילום היו למעשה בכפייה ולא מרצון, הייתי בלחץ כי לא נחקרתי בעבר כחשוד, לכן אוטומטית ביצעתי כל דבר שהם ביקשו בלי לנסות לברר חוקיות של כל פעולה

עו"ד אלון שליכטר

בשלב הזה אין רלוונטיות לעניין שכתבת. מוקד ההתעסקות שלך צריך להיות בסגירת התיק הפתוח שיש כנגדך בשלב זה במקביל יש לשקול לפנייה היחידה לתלונות הציבור של משטרת ישראל ולאו דווקא למח"ש (ראה: http://www.a-law.co.il/he/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%AA%D7%9C%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%9E%D7%97%D7%A9-%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%95%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%9D) מכל מקום מוזמן לפנות לייעוץ פרטני בברכה, עו"ד פלילי אלון שליכטר 054-6762373