שי

תשלום שכר רטרואקטיבי כשהעסק יתחיל להניב רווחים

בעסק שאני פותח אני אעסיק בן משפחה שלי ללא תשלום בהתחלה עד שהעסק יתחיל להפיק רווחים. את שכר הוא יקבל רטרואקטיבית בהמשך. מה החוק אומר מבחינה זאת - ביטוח לאומי, מס הכנסה וכו'.

עו"ד גונן בן יצחק

שי שלום! החוק קובע כי על פי החוק חלה על המעסיק חובת דיווח ותשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בעבור עובדיו. אי-דיווח ואי-תשלום דמי הביטוח במועד החוקי יגרום לחיוב חשבון המעסיק בקנסות ובתוספת הצמדה בהתאם לחוק. כמו כן, עלול הדבר לגרום להגשת תביעה נגד המעסיק להחזר הסכום השווה לקצבאות שהמוסד לביטוח לאומי שילם או עתיד לשלם לעובדיו של המעסיק. מיהו מעסיק? מעסיק נחשב מי שיש בינו לבין העובד אצלו יחסי עובד - מעסיק, שלפיהם מבצע העובד עבודה בעבור מעסיקו. הכנסות העובד, שחייבות בדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, הן אותן ההכנסות שחייבות במס הכנסה על פי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה. כלומר שכרו של העובד וכן טובות ההנאה שמשולמות לעובד בין בכסף ובין בשווה כסף. טובות הנאה אלה כוללות בין היתר, גם ארוחות לעובדים וכן הנחות שנותן העסק לעובדיו כגון כרטיסי טיסה מוזלים שנותנות חברות התעופה לעובדים ונסיעות ללא תשלום שנותנות חברות האוטובוסים לעובדיהן. אם הכנסתו של העובד שווה להכנסה המינימאלית (ההכנסה המזערית) לתשלום דמי ביטוח או נמוכה ממנה, ישלם המעסיק בעד העובד דמי ביטוח, כאילו סכום הכנסתו הוא בגובה ההכנסה המינימאלית. ההכנסה המינימאלית לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות שווה לשכר המינימום על פי חוק שכר המינימום, התשמ"ז - 1987. שכר מינימום לחודש לעובד במשרה מלאה הוא 4,300.00 ש"ח (החל ב- 01.10.2012) . שכר מינימום לשעה לעובד לפי שעה הוא 23.12 ש"ח (החל ב- 01.10.2012) . אם הכנסתו של העובד עולה על "תקרת" השכר החייב בדמי ביטוח. חלק השכר שקטן או שווה ל"תקרה" חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, והחלק שגדול מה"תקרה"- פטור. ההכנסה המרבית לתשלום דמי ביטוח לעובד שכיר ("תקרת" השכר החייב בדמי ביטוח) היא 43,240 ש"ח (החל ב- 01.01.2014) . אני ממליץ בחום להתייעץ גם עם רו"ח לעניין התשלומים. בהצלחה עו"ד גונן בן יצחק