רוני

תעודת יושר ומרשם פלילי

היי, איך אפשר להוציא תעודת יושר שלא דרך גורם מוסדי כלשהו? אני מעוניין לדעת אם התיק שהיהי פעם נגדי ונסגר מעילת חוסר ראיות מופיע בתועדת יושר?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום רוני, על פי החוק, מנהלת משטרת ישראל שני מאגרי מידע אודות הליכים פליליים: תדפיס המרשם הפלילי כולל את רישומיו הפליליים של האדם וכמו כן את רישומיו המשטרתיים. כך שאת "תעודת היושר" ניתן לקבל אך ורק מהמשטרה. מה זו "תעודת יושר"? זה אישור, תדפיס, תעודה בדבר העדר מרשם פלילי = תעודת יושר. המרשם הפלילי הוא מאגר מידע המנוהל על ידי משטרת ישראל וכולל רישום על תיקי חקירה, הרשעות והחלטות שיפוטיות. אתה יכול לפנות עם תעודת זהות לכל תחנת משטרה ולהוציא תעודה בדבר העדר מרשם פלילי (תעודת יושר). כך תוכל לעיין בתדפיס האישי שלך ולקבל את כל המידע לגבי התיק לגביו נחקרת. זו הזכות לעיין במידע אודות המרשם הפלילי המנוהל לגביך. אם גורם מוסמך יבקש שתחתום ויתור סודיות על מנת לבדוק אם יש לך הרשעות הם לא יראו את המידע על התיק הסגור רישום זה מכונה רישום משטרתי ורק המשטרה וגופי ביטחון מסויימים יכולים לקבל מידע על הרישום המשטרתי שלך. מומלץ לגשת לתחנת המשטרה בין השעות 08:00-17:00. ככלל, העיון הוא אישי. הרישום המשטרתי כולל: רישומים פנימיים של המשטרה אודות חקירות ומשפטים תלויים ועומדים תיקי חקירה פתוחים (תיקי מב"ד = ממתין לבירור דין). תיקים שנסגרו ללא העמדה לדין - בעילת "היעדר אשמה", "חוסר ראיות" או "חוסר עניין לציבור". סגירת תיק בעילה שאיננה "היעדר אשמה" יכולה להיות בעייתית לעתים, ולכן ניתן לפנות לתביעה לשינוי עילת סגירת התיק במידת הצורך. תיקים שבהם התביעה חזרה בה מכתב אישום, הליכים שעוכבו בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה, תלונות שהוגשו ולא נפתחה בעניינן חקירה, תיקים שמתנהלים בבית המשפט. כאמור, פרטי הרישום המשטרתי חשופים למשטרה ולגופי ביטחון בלבד. ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה (או קצין משטרה בדרגת סנ"צ ומעלה שהוסמך לכך) רשאי לבטל רישום משטרתי. חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים מגדיר את הנושאים הבאים: אילו פרטים יירשמו במרשם, אילו גורמים יהיו חשופים למידע, מה ההשלכות לרישום, מתי רישום מתיישן ונמחק. ב"תעודת יושר" רגילה המופקת עבור מוסדות מוסמכים הם יקבלו מידע אך ורק על רישומיך הפליליים המופיעים במרשם הפלילי המנוהל על ידי המשטרה והכולל: הרשעות ועונשים של בית משפט בשל עבירות פשע ועוון. או צווי מבחן, צווים בדבר התחייבות להימנע מעבירה וצווי שירות לתועלת הציבור (אף אם ניתנו ללא הרשעה) - שניתנו עקב עבירה. הרישום על התיק המשטרתי הסגור יופיע בתדפיס הפלילי המופק עבורך בלבד. הנושא סבוך וניסיתי להסביר לך חוק שלם על קצה המזלג. אתה יכול לפנות אלי או לכל סנגור פלילי אחר בייעוץ פרטני בהצלחה

רוני

היי יאיר, תודה על התשובה וההסבר הנאה!...אני הלכתי לתחנת משטרה והדפסתי את המרשם הפלילי בדף הראשון מופיע את התקנות וכל מיני דברים ובדף השני מופיע לי שיש לי תיק אחד שנסגר מעילת חוסר ראיות ..עכשיו מוסד רפואי ביקש ממני תעודת יושר ( אני אח מוסמך) כאילו להצויא מרשם פלילי אני יכול לתת להם את הדף הראשון בלבד ? השקול כאילו לתעודת היושר

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום רוני, ראה על הדף אשר קיבלת מופיע שאסור להעבירו לאיש. המשטרה כאמור, מנהלת רישומים פליליים עפ"י חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים. מלבד הגופים המפורטים בחוק (המשטרה, שב"כ, משטרה צבאית ומחלקת ביטחון שדה של צה"ל. רשויות ובעלי תפקידים, כגון: שרים, ועדת מינוי שופטים, נציב שירות המדינה, מנכ"ל משרד ממשלתי, בתי משפט, סנגור של נאשם, פקיד סעד, פסיכיאטר מחוזי וכד'), אסור לגוף ציבורי או פרטי לדרוש מאדם להמציא תדפיס פלילי לכל צורך שהוא (העסקה, קבלה ליישוב וכו'). מעסיק הדורש מעובד תדפיס מידע פלילי מהמשטרה עובר עבירה פלילית לפי סעיף 22 לחוק המרשם הפלילי, ודינו שנתיים מאסר, אף אם העובד נתן הסכמתו. התדפיס שקיבלת במשטרה מיועד לעיונך בלבד ואין להעבירו לגורם שאינו זכאי לקבלו !!!. הגורמים שזכאים לקבל את המידע עפ"י החוק, פונים ישירות למשטרת ישראל, לאחר שאתה חותם על טופס מתאים לויתור הסודיות. ואז יקבל המעסיק "תעודת יושר" בה לא יהיה מצויין הרישום המשטרתי על התיק הסגור. אולם המציאות מלמדת כי לעיתים סירוב להמציא תדפיס זה יכול לעלות באיבוד מקום העבודה ולכן במידה והנך מתבקש בכל זאת להציג למעסיקך תדפיס עיון מהמרשם הפלילי, אתה רשאי להציג בפניו רק את העמוד הראשון של גיליון המרשם הפלילי, שכן זהו עמוד פתיח המשמש גם את אלה שיש לחובתם רישום פלילי ומשטרתי וגם את אלה שאינם מחזיקים ברישום כלל. הבעיה, שהשוטרים מחתימים רק את הדף האחרון וכך המעסיק עלול לדעת שלא מסרת לו את כל הדפים. (המשטרה כנוהג פסול מחתימה את הדף האחרון). אתה רשאי להצהיר שאין לך רישום פלילי, דהיינו שאין לך הרשעות פליליות. בהצלחה

רוני

תודה שוב על ההסבר המפורט והמושקע..רק שאלה אחרונה..בתי חולים הם נמנים עם הגורמים המפורטים בחוק שיכולים לבקש מידע? כי אני עומד להתחיל לעבוד בבית חולים בתור אח כפי שציינתי תודה יאיר

עו"ד פלילי יאיר רגב

היי רוני, ראשית בהצלחה בעבודתך וגמר חתימה טובה. שנית, לבתי החולים הממשלתיים וכן למקצועות רפואיים מסויימים יש הסמכה לקבלת "תעודת יושר" ישירות מהמשטרה לאחר שאתה תחתום על טופס ויתור סודיות. ראה סעיף 6 לחוק חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים, תשמ"א – 1981. כן יש הסמכה ספציפית עפ"י תקנות בריאות העם לעוסקים בסיעוד בבתי החולים ובמרפאות. אני מניח שאתה תקבל טופס "הצהרה על היעדר רישום פלילי" אין לך כל בעיה לחתום עליו. המידע שהמשטרה תעביר לגורם המבקש יהיה אך ורק מן המרשם הפלילי הכולל הרשעות ולא דיווח על תיקי חקירה סגורים. אני מניח שנוסח ההצהרה יהיה כדלקמן: "אני__ ת.ז._ מצהיר/ה בזאת, כי לא הורשעתי/ הורשעתי אי פעם במשפט פלילי בארץ או בחו"ל. אם הורשעת, נא פרט/י העבירה, נסיבותיה, מועד ביצועה והעונש שנפסק לך בגינה". כאמור, המרשם הפלילי, משמעו תיעוד מלא של ההיסטוריה הפלילית של אדם ושל החברה בכללותה וניהול מידע פלילי ומסירתו לגורמים שונים, לצורך הגנה על אינטרסים ציבוריים. תקנת השבים, עניינה אינטרס השיקום, קרי עידוד שיקומו של בעל רישום פלילי והשתלבותו המלאה בחברה ובשוק העבודה, כך שחטאו לא ייזכר לו כל ימיו ויתאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו. לפיכך, אני סבור, בהסתמך על המידע שמסרת לי, שאין לך כל בעיה. את התדפיס שקיבלת מהמשטרה במסגרת זכות העיון אתה לא חייב על פי החוק למסור. בברכה