בתקנון של ישוב מסוים ישנו סעיף הקובע חובת שמירה בישוב למשך 4 שעות בערב. האם באסיפה הכללית ניתן לשנות את הסעיף בתקנון לשמירה ביום במקום בערב ולהוסיף גם חובת שמירה בגנים? האם לאחר אישור האסיפה הכללית יש צורך באישור נוסף של רשם האגודות? מהי הפרוצדורה בנושא שמירה ביישובים?
רוצים לשאול שאלה? היכנסו לפורום אגודות שיתופיות
חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה), תשכ"א-1961 (אשר כראש-ממשלה חתם עליו, בשעתו דוד בן-גוריון ז"ל ) מסדיר את חלקם-תרומתם של תושבים בנושא השמירה על יישובם, תוך החלפת תקנות שעת חרום משנת 1956, שבוטלו בחוק.
החוק מסמיך את שר הפנים להטיל בצו חובת שמירה מוגבלת על תושבי יישוב או יישובים. צו-שמירה כזה שקבע השר, מחייב, במקביל, את הרשות המקומית (ביישוב קהילתי - המועצה האזורית) להסדיר את ביצוע השמירה, בשילוב קביעת זמני השמירה ודרכי הפטור מחובת השמירה.
החוק עצמו מאפשר הטלת חובת שמירה רק על גברים בגילאי 18 עד 60 שנה, הכשרים לכך בריאותית, וקובע, בין היתר, מסגרת מירבית של היקף שעות שמירה לכל חייב. לפי החוק, אף קיימת ועדת ערר, לבדיקת טענות על חיוב שלא כדין.
יש לראות תקנון של אגודה שיתופית "יישובית", הבא לקבוע חובות שמירה בנוסף להסדר החקיקתי באור חיובי, על רקע הנושא החיוני של ביטחון פנים ביישוב.
לפי סעיף 10 של החוק הנזכר לעיל, ניתן להחיל סמכויות והגנות חשובות שבחוק גם על שמירה "תקנונית" כזו - על-ידי הסדרה בכתב מול המועצה האזורית, כמתכונת התנדבותית (התנדבותית מבחינת החוק והרשויות ).
בחינה משפטית של חובה בתקנון
עם זאת, יתכנו מקרים בהם תהיה הצדקה לבחינה משפטית ועניינית של חובה "תקנונית", עקב חובת זרועות הביטחון של המדינה לדאוג לאזרחיה כולם, בכל יישוב ויישוב.
המועצה האזורית (עם הממונים אצלה בנושאי הביטחון) וכן משטרת-ישראל, הינן כתובות לפניות לבדיקה ולנקיטת אמצעים, בכל נושאי השמירה על נפש ועל רכוש, בכל יישוב קהילתי.
רוב מיוחד של מצביעים
לגבי המישור הפנימי של האגודה השיתופית - כל שינוי בתקנון מחייב החלטה באסיפה הכללית באישור רוב מיוחד של מצביעים, ותוקפו של השינוי רק מעת אישורו ע"י "רשם האגודות השיתופיות".
בנוסף לחוקיותו ולסבירותו של כל תיקון תקנון בנושא, מבחינת תוכנו - כוחו התקנוני מותנה גם באישורו-רישומו על-ידי הרשם הארצי, כאמור.
שמירה בישוב קהילתי - זכויות וחובות
בחינת תקנון של ישוב יכולה להיעשות במקרים מסוימים. שוב לדעת, כי שינוי בתקנון מחייב החלטה באסיפה הכללית באישור רוב מיוחד של מצביעים, ותוקפו של השינוי חל רק לאחר אישורו של רשם האגודות השיתופיות
מאת: מערכת משפטי ועו"ד מרדכי שחם
29.10.12
תאריך עדכון: 29.10.12
2 דק'

- כן0
- לא0
מידע משפטי נוסף שעשוי לעניין אותך
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
מאמרים נוספים

מתי אתם עלולים להסתבך עם רשות המיסים ואיך להימנע מכך?
מדריך למניעת בעיות מיסוי והתמודדות עם ביקורות הפקחים
15.09.259 דק'

ראש השנה וגירושין: איך פותחים דף חדש ובונים עתיד יציב בפרק ב' של החיים - פרויקט התחלות חדשות
מחשבון נפש להתחדשות אמיתית: המדריך המקצועי לתכנון כלכלי, מקצועי ומשפטי למתגרשים - כל הכלים הנדרשים לבניית יציבות כלכלית, מערכות יחסים בריאות והגנה על זכויות הילדים בדרך לחיים טובים יותר
מאת:ליהי גיאת - מערכת זאפ משפטי
12.09.258 דק'

בצל המלחמה: איך להציל עסקים מקריסה כלכלית ולמצוא את הדרך לשיקום
עו"ד ליאור גפן, מומחה בתחום הסדרי חוב וחדלות פירעון ובעל ניסיון עשיר בשירות הציבורי, מסביר כיצד הסדרי חוב יכולים להיות חלופה יעילה לחדלות פירעון בתקופות משבר ומדוע זה קריטי לכלכלה הישראלית
09.09.257 דק'