לקיחת קרדיט על עבודות שביצעתי כהיותי שכיר
שלום רב . כהיותי שכיר בחברה מסוייnת , תכננתי מבנים רבים (תכניות חשמל) , לאחר סיום עבודתי בחברה הקמתי משרד משל עצמי. כעת אני כותב את פרופיל המשרד שלי על מנת לשווקו . שאלתי היא : האם מותר לי לכתוב בפרופיל חברה אילו מבנים תכננתי ? בסופו של יום , בזמן שעבדתי כשכיר בחברת התכנון הנ"ל למרות שאני תכננתי את רוב ולפעמים גם את כל התכניות של מבנה מסוים,החתימה הסופית הייתה של הבעלים של החברה. תודה לעונים .
לירן שלום, ככלל, עבודה מוזמנת שייכת ליוצר ולא למזמין, למעט המקרה בו מדובר באירוע פרטי/משפחתי, או כאשר מדובר ביחסי עובד-מעביד, וזאת כל עוד לא הוסכם אחרת בין הצדדים. לכן, במידה ולא הוסכם אחרת בינך ובין מעבידך, הרי שזכויות היוצרים ביצירה (בתכניות העבודה) הן של המעביד. אולם, בתור יוצר קיימת לך זכות נוספת הנקראת "הזכות המוסרית", לפיה ליוצר זכות שיצירתו תקרא על שמו (בהיקף ובמידה הראויים בהתאם לנסיבות העניין) וכי יצירתו לא תיפגם, תסולף או תשונה באופן פוגעני אשר פוגע בשמו או בכבודו של היוצר. זכות זו ניתנת ליוצר של יצירה אמנותית, דרמטית, מוזיקלית או ספרותית (למעט תוכנת מחשב), ותעמוד ליוצר למשך תקופת זכות היוצרים באותה היצירה. בניגוד לזכות היוצרים עצמה, הזכות המוסרית היא אישית ואינה ניתנת להעברה, כך שלמעשה גם אם אין ליוצר זכות יוצרים ביצירה, עדיין זכות זו נשמרת. לאור כל זאת יש לבחון מהם תנאי ההתקשרות בינך ובין מעסיקך, והאם וויתרת מרצון על אזכור שמך לצד עבודותיך (ישנם גישות שונות לעניין הויתור על הזכות המוסרית בפסיקה, וכל מקרה נבחן לגופו). במידה ולא וויתרת על זכות זו ובכוונתך לפרסם פרטים אלו, יש לקחת בחשבון כי במידה ויצרת תוכניות במשותף עם עוד יוצרים, הרי שעליך לציין זאת לצד העבודה הרלוונטית. כמו כן, יש להיזהר ולא ליצור את הרושם כי אתה הוא בעל היוצרים ביצירה. נקודה נוספת אותה לא העלית אך עקב חשיבותה אציין אותה בקצרה- השימוש בתמונות המבנים. התמונות עצמן הן יצירות המוגנות בזכויות יוצרים, כך שעל מנת לעשות בהן שימוש יש לקבל היתר/רישיון מבעל זכות היוצרים. יש לקחת בחשבון כי קיים אלמנט נוסף של פגיעה בפרטיות במידה ומפרסמים בתים פרטיים, ויש לקבל ייעוץ משפטי על מנת להימנע מתביעות בעניין זה. בהצלחה. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.