זכויות יוצרים על איפור ושיער שצולמו ופורסמו בעיתון ללא כתיבת קרדיט
שלום לכולם ותודה מראש לעונים, אני מאפרת בתחום... בשבוע שעבר עשיתי איפור ושיער לדוגמנית שניגשה אליי בבקשה לקבל שירות. עשיתי לה איפור ושיער ולאחר מכן היא הלכה להתראיין לכתבה בעיתון ומפה לשם מסתבר שגם צולמה. התמונות פורסמו היום בעיתון, להפתעתי הרבה- לא נרשם שם מילה אחת שמקשרת אותי לבעלים על אומנות האיפור שלי, לא נרשם קרדיט עבורי על שיער ואיפור. לעומת זאת, נרשם קרדיט לצלם, לביגוד, לדוגמנית, לכתב. האם יש פרצה בחוק שמגנה עליי בזכויות היוצרים שמבטיחה לי שמחר אף אחד לא יכול לקחת את התמונות ולהגיד שהוא איפר ועשה שיער? השאלה שלי- האם זה חוקי מה שנעשה? לא אישרתי בכתב לאף אחד להשתמש בתמונה ללא נתינת קרדיט! האם זה חוקי והאם יש לי מה לעשות כנגד זה?
חן שלום רב, חוק זכות יוצרים מעניק הגנה ליצירות ספרותיות, אומנותיות, דרמטיות או מוסיקליות. איפור אינו נחשב ליצירה מוגנת בזכויות יוצרים. בתי המשפט בעולם דחו ניסיונות של אמני איפור להרחיב את ההגנה הניתנת ליצירת אומנות גם על איפור או ציורי פנים, בעיקר מהטעם שלא מדובר ביצירה מקובעת. למשל ראי את המקרה של הזמר אדם אנט באנגליה - Merchandising Corporation of America v Harpbond (1983). לעומת זאת, צילום של דוגמנית מאופרת הוא בהחלט יצירה מוגנת בבעלות היוצר, הצלם או מעסיקו, או ולעיתים מזמין העבודה, למשל משרד יח"צ או חברה מסחרית אחרת שהזמינה את ביצוע הצילומים. בחוק זכות יוצרים נקבעה זכותו המוסרית של היוצר שהיצירה תקרא על שמו. לכן, פעמים רבות יופיע בצד הצילום קרדיט לצלם היוצר. בחוק לא נקבע שיש לתת קרדיט למאפר / תאורן / מלביש / מעצב תסרוקות וכיו"ב. בד"כ מתן הקרדיט נעשה במסגרת ההסכם למתן השירות. אנו ממליצים שבעתיד תדאגי לכלול במסגרת הסכמי שירות שאת עושה עם דוגמנים או עם גורמים אחרים, התחייבות לציון שמך כמאפרת, ומומלץ שהסכם זה ייערך ע"י עו"ד המתמחה בתחום על מנת שייגן על כל זכויותיך. בברכה, מיכל * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.