איתן

הפרה לכאורה של זכויות יוצרים

שלום רב, לפני שנה פתחתי דף עיסקי בפייסבוק והכנסתי תמונת נושא שכוללת אייקון התומך בתחום העיסוק שלי שעוצב ע"י מעצבת גרפית. אתמול גיליתי שאתר בתחום עיסוק דומה לשלי - העלה לדף העיסקי שלו בפייסבוק (וגם לאתר האינטרנט) אייקון דומה מאוד! לפני 4 חודשים. האם יש לי אפשרות לדרוש מהם לשנות את האייקון הנ"ל ? האם יש לי CASE לתבוע אותם על הפרת זכות יוצרים במידה ויסרבו לשנות ? תודה רבה, איתן

עו"ד מיכל לוצאטו

איתן שלום, שאלתך נוגעת לשני היבטים בעולם הקניין הרוחני: דיני סימני מסחר ודיני זכויות יוצרים. 1. סימן מסחר- במידה ורשמת את סימנך כסימן מסחר, ומתחרה עסקי שלך עושה שימוש בסימן דומה מאוד ייתכן שתעמוד לך טענה בדבר הפרת הסימן. ישנם מקרים בהם גם סימנים שאינם רשומים יכולים לזכות להגנה מכוח דיני סימני מסחר, אולם על סימנים אלה להיות "מוכרים היטב", כלומר כאלה אשר רכשו מוניטין והכרה. במידה ויש לך ספק בעניין אני ממליצה שתפנה לקבל ייעוץ מקצועי מעו"ד המתמחה בדיני סימני מסחר. 2. זכויות יוצרים- במידה ומדובר ביצירה בעלת מידת מקוריות, ייתכן והיא תיחשב ליצירה מוגנת מכוח חוק זכות יוצרים, אולם היות ומדובר ביצירה מוזמנת יש לבחון מיהו בעל הזכויות- אתה או המעצבת. במידה ולא סיכמתם אחרת, הרי שהחוק קובע כי "ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע." (סעיף 35(א) לחוק). אם המעצבת היא בעלת זכות יוצרים, הרי שהיא זו שיכולה להגיש תביעה על הפרת זכויותיה. כמו כן, יש לבחון האם במסגרת שירותיה המעצבת התחייבה למתן יצירה מקורית או יצירה בהתאם לדרישות הלקוח. הבחנה זו חשובה מאוד במיוחד בעולם העיצוב הגרפי, בו נהוג לשלב אלמנטים גנריים בעיצובים שונים. במידה ומלכתחילה לא הוסכם כי האייקון שיעוצב לך יהיה "מקורי", והמעצבת הייתה חופשיה לעשות שימוש באלמנטים קיימים (למשל ממאגר וקטורים בתשלום) וכך היא עשתה (דבר אותו יש לברר מול המעצבת), סביר להניח כי לא יהיה ניתן לטעון שמדובר ביצירה מקורית הראויה להגנת זכות יוצרים. בכל מקרה, במידה ומדובר בנושא משמעותי עבורך לטעמי כדאי שתפנה לעו"ד המתמחה בתחום על מנת שיבחן את האייקון שלך אל מול האייקון של המתחרה, וכמובן את נסיבות ההתקשרות מול המעצבת, וכך יוכל לייעץ לך באופן קונקרטי. בהצלחה, מיכל * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים