אלון

איך מגנים על זכות יוצרים?

שלום, כתבתי ספר שאני רוצה להגיש להוצאה לאור אבל לפני זה אני רוצה לוודא שאני מוגן. איך אפשר לקבל תעודת זכויות יוצרים? וכמה זמן זה לוקח? תודה

עו"ד מיכל לוצאטו

אלון שלום, להבדיל מזכויות קניין רוחני אחרות כמו פטנט למשל, זכות היוצרים היא לא זכות שטעונה רישום. המשמעות היא שמהרגע שקיבעת את היצירה, במקרה שלך- כתבת את הספר, מדובר ביצירה שראויה להגנת זכות יוצרים באופן עקרוני. על כן, אין צורך בתעודת רישום, מה גם שאין הליך פורמלי בישראל של רישום זכות יוצרים (להבדיל מפטנט, סימן מסחר ועיצוב). ניתן לבצע רישום של היצירה במקומות שונים, כמו למשל ספריית הקונגרס האמריקאי, ולקבל תעודת רישום, אך תעודה זו רלוונטית לצרכים ראייתיים בעיקר (או למי שמעוניין לפתוח בהליך משפטי בארה"ב בנוגע לזכות זו), ואינה מהווה בחינה של היצירה לצורך מתן הזכות. כמו כן, ניתן לבצע הפקדה של היצירה אצל נוטריון אשר גם היא תשתמש לצרכים ראייתיים. אסביר בקצרה- כאשר מתקבלת תעודת פטנט מרשות הפטנטים המשמעות היא שבקשת הפטנט עברה הליך של בחינה ונמצאה כשרה לרישום כפטנט. כאשר מתקבלת תעודת רישום זכות יוצרים מספריית הקונגרס למשל, המשמעות היא שהיצירה הוגשה בתאריך מסוים, אך אין זה אומר שגורם מוסמך בדק את היצירה ואכן קבע שהיא זכאית להגנת זכות יוצרים. כך שאם בעתיד תתעורר שאלת זכאות היצירה להגנת זכות יוצרים, הרישום יוכל לשמש כראייה למועד יצירת/רישום היצירה, אך לא מעבר, ושאלת זכאות היצירה להגנת זכות יוצרים תיבחן ותיקבע בביהמ"ש. מכל מקום, היות וברצונך לחשוף את יצירתך לגורמים שונים אני ממליצה כי תפנה לעו"ד המתמחה בתחום על מנת שיוכל להציע לך את דרכי הפעולה האפקטיביות ביותר עבורך. בהצלחה, * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים