מנהלי הפורום

עו"ד אילנית גדקר אהרוני

עו"ד אילנית גדקר אהרוני

מנהלת תחום ביטוח לאומי, נזיקין, רשלנות רפואית, צוואות וירושות.עורכת דין מובילה, מהוותיקות והמנוסות בתחום מימוש הזכויות והנזיקין, בעלת רישיון נוטריון ומוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך.

קביעת פגישה
0537429882
חזרה לפורום

"אי הכושר נוצר בעת שלא היית תושב ישראל"

ANO
anon

אני אזרח יליד ישראל. הייתי הרבה שנים מחוץ לישראל. עליתי לארץ והגשתי בקשה לנכות. קיבלתי 100% אי הכושר אבל במכתב היה כתוב "הקצבה אינה משולמת הסיבה: אי הכושר נוצר בזמן שלא היית תושב ישראל". מה אני יכול לעשות? מה האפשרויות שלי? תודה

RE:
עו"ד אילנית גדקר אהרוני
עו"ד אילנית גדקר אהרוני

שלום, לא רשמת במפורש ואולם מהניסוח, אני מבינה שהיית תושב של מדינה זרה... אפרט את המצב המשפטי, המשמעות, והאפשרויות לפעולה: הרקע המשפטי לפי סעיף 195(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ״ה–1995, זכאות לקצבת נכות כללית מותנית בכך שהמבוטח היה תושב ישראל במועד שבו נוצרה נכותו או אובדן כושרו לעבוד. הכלל הוא: אם אי־הכושר (או הנכות) נוצרו בזמן שהמבוטח לא היה תושב ישראל, אין זכאות לתשלום קצבה, גם אם לאחר מכן שב לישראל והוכר כבלתי כשיר. במקרה שאתה מתאר: שהית שנים מחוץ לישראל, בעת היווצרות אי הכושר לא היית תושב ישראל, ולכן הביטוח הלאומי קבע שאינך זכאי לתשלום, אף שקיבלת הכרה רפואית מלאה (100% אי כושר). ההכרה הרפואית נותרת בתוקף, אך הזכאות לתשלום נדחית מהבחינה הביטוחית (תושבות). האפשרויות הניצבות בפניך: 1. ערעור לוועדת עררים (או לבית הדין לעבודה) - אם הנך סבור שהביטוח הלאומי טעה בקביעה שלא היית תושב, הנך רשאי להגיש: השגה או ערעור לוועדה בביטוח הלאומי (תוך 12 חודשים מהמכתב). ואם נדחה – ערעור לבית הדין האזורי לעבודה. במקרים מסוימים ניתן להוכיח שהיה קשר מהותי לישראל גם בזמן השהות בחו״ל (למשל: נכסים בישראל, משפחה בארץ, ביקורים תכופים, ביטוח בריאות, וכו’). אם תוכיח שהיית תושב – הקצבה תשולם רטרואקטיבית. 2. הגשת בקשה חדשה לאחר תקופה בישראל - אם אובדן הכושר ממשיך להתקיים, והנך שוהה כעת בישראל ותחזור להיות תושב, ניתן: להגיש בקשה חדשה לאחר תקופת תושבות מספקת (בדרך כלל נדרש להראות מגורים בפועל במשך חצי שנה לפחות). אז ייבדק מחדש מועד היווצרות הנכות. אם ייקבע שמאז שחזרת לישראל חלה החמרה או נכות חדשה – תיתכן זכאות מהמועד החדש. 3. פנייה להכרה באירוע חדש או בהחמרה - אם ניתן להראות כי נוצרה נכות נוספת או החמרה משמעותית לאחר החזרה לישראל, ניתן להגיש בקשה מחודשת על בסיס ההחמרה, שתיחשב כנכות שנוצרה בעת שהיית תושב. 4. בחינת אפשרות של קצבה ממדינה אחרת - אם חלק מהעבודה והביטוח הלאומי שלך היו במדינה שיש לה אמנת ביטחון סוציאלי עם ישראל (למשל: קנדה, צרפת, אנגליה, גרמניה ועוד) — ייתכן שניתן לתאם זכויות ולחשב תקופות ביטוח לצורך זכאות לקצבה בישראל. הנושא מורכב ודורש התייחסות ספציפית ופרטנית ולכן רצוי שתיצור קשר עם משרדי בטלפון 08-6492011 ונשמח לסייע.