הסתכנות מרצון
שלום מדריך אומנויות הלחימה מחייב אותי לחתום על מסמך הסתכנות מרצון ובו כתוב שלא אוכל לתבוע אותו או אחר מטעמו ואת בני זוגי לאימון בגין חבלה או פציעה שיכולה להיגרם באימונים, ושאני מקבל את הסיכון הכרוך בהתאם לסעיף הסתכנות מרצון בפקודת הנזיקין. האם מותר לו לחייב אותי לחתום על טופס שכזה? הוא בעצם מונע ממני תביעה גם אם תלמיד שלו יפגע בי במקרה שלא פעל שלא לפי הוראות המדריך? מה נכון לי לעשות במקרה הזה?
גם פציעה גופנית במסגרת ענפי ספורט שאינם בתחום אמנויות לחימה כמו כדורגל כדורסל כדור עף וכד' אין עילת תביעה בנזיקין בגלל עצם הסיכונים הטבעיים הכלולים באותם משחקים. באימוני איגרוף ג'ודו האבקות קרבות מגע וכד' יש אלמנט בולט עוד יותר של "הסתכנות מרצון "לפי פקודת הנזיקין. כלומר בין אם תחתום על מסמך ובין אם לא תחתום התוצאה בעצם זהה ותתקשה לתבוע או לקבל פיצוי כספי אם תיפגע פיזית באחד האימונים או התחרויות. מבחינת ההחתמה על הטופס , אין איסור בחוק המונע ממנו להחתים אותך, אולם כאמור, גם אם לא תחתום לא תוכל להגיש תביעה על פציעה גופנית במהלך אימון או תחרות, החריג לכך הוא אם הפגיעה ארעה עקב רשלנות חיצונית כגון העדר ציוד מגן מתאים, קרבות בתנאי צפיפות, רצפות שבורות באולם האימונים, מזרנים לא מתאימים וכר' . בגין רשלנות מעין זו תוכל לתבוע גם אם תחתום על הטופס.
תודה רבה שנה טובה גמר חתימה טובה
שאלות נפוצות:
דנה פורטל
דן אלמוג
אסף כהן
אחת בשם ל'