סיון הלוי

משמורת מלאה על הילדים ודירה

שלום, אני ובעלי עומדים לפנות לגישור גירושין. יש לנו 4 ילדים בני 11,9, 5, 4 אני מעוניינת במשמורת מלאה על הילדים. אחת הסיבות שאנחנו מתגרשים היא, שלבעלי יש נטייה פשוט לקום וללכת מבלי להודיע לאן ומתי חוזר כשהוא כועס/בדיכאון. הוא עזב אותנו אין ספור פעמים, מהשנה הראשונה שהתחתנו ובכל 11 השנים שאנחנו נשואים. הוא עזב אותי בהריון, אחרי לידות, עם ילדים קטנים.. אפילו בשבתות. הוא עוזב בד"כ ולא חוזר בלילה בכלל. אין לי אף פעם מושג איפה הוא ומתי יחזור. הוא לא עונה להודעות ולטלפונים. פעם אחת אפילו לא רבנו, ישבנו ושיחקנו קלפים וצחקנו ואז הוא אמר שהוא צריך ללכת להתפלל ערבית. הוא חזר רק אחרי 3 ימים.. אני לא יכולה לסמוך עליו עם הילדים בכלל. אני לא רוצה שהם יצטרכו להישאר איתו ללילה. אפילו שלא יעשו איתו שבתות וחגים. הוא הולך להתפלל בשעה מאוד מקודמת, הוא קם לפנות בוקר. ואז יקרה מצב שהוא ישאיר אותם לבד בבית כמה שעות עד שיחזור מהתפילה, או שיעיר אותם ב5 בבוקר ויקח אותם איתו (וכמובן שלא יוכל לשמור עליהם כי הוא מתפלל וגם 3 הבנות יהיו בעזרת נשים ולא יהיה לו מושג מה איתן ואם הן מפריעות/צריכות עזרה/הולכות לכביש וכו'). בגדול, הוא בן אדם לא כל כך אחראי. הוא עושה איתם שטויות.. הבנות שלי סיפרו לי כמה פעמים שכשהוא נסע איתם ברכב הוא פתאום עוזב את ההגה ומתחיל למחוא כפיים. הוא גם לפעמים מדבר בפלאפון תוך כדי נסיעה. הוא גם לא יודע לעשות כלום בבית - מעולם לא בישל, לא ניקה, לא עשה כביסות.. אני ממש פוחדת שהילדים יהיו מוזנחים איתו. אני זו שתמיד עם הילדים - לוקחת ומוציאה אותם מהמסגרות. הוא יוצא מהבית מוקדם וחוזר כשהילדים כבר ישנים או עומדים ללכת לישון. הם רגילים לא לראות אותו חוץ משבתות. הוא לא יודע להתמודד איתם בכלל יותר מכמה שעות. הוא גם יכול להרדם ואין לו מושג מה קורה בבית. כבר קרה ששמר עליהם וכשחזרתי אני רואה שהוא רדום.. יש לו גם קטע כזה שהוא אוהב ללכת למקומות כמו יערות ומקומות מסוכנים בשומרון. הוא לקח אותם פעם אחת ליער שליד הבית שלנו והוא מצא שם מערה והוא פשוט הכניס לשם את הילדים מבלי שהוא ידע בכלל אם יש שם משהו או בע"ח מסוכן. אני לא רוצה שתהיה לו אפשרות לקחת אותם לאן שהוא רוצה כשהוא איתם. אני בטוחה שיש לו סוג של הפרעה נפשית מסויימת. הוא מעולם לא אובחן. בתור נער הוריו לקחו אותו לפסיכולוג פעמיים והוא לא הוציא שם מילה מהפה. הוא יכול להצטייר כבן אדם נורמלי חיצונית אבל מי שמכיר אותו טוב (כמוני) יודע שמשהו לא 100% אצלו. מה שבמחינת רוב הציבור יחשב כהתנהגות נורמלית מבחינתו זה לא נורמלי והוא עושה דברים מוזרים, גם כלפי הילדים וזה יכול לבוא לידי ביטוי באופן המשחקים שהוא משחק איתם או הדברים שהוא מדבר איתם עליהם (כמו על מוות, עבירות ועונשים (הוא חרדי)). בקיצור, אני רוצה משמורת מלאה. כולל שבתות וחגים. אין לי בעיה שיראה אותם בשבוע לשעה- שעתיים וגם זה בלי לקחת אותם לשום טיולים (כי מי יודע לאן יקח אותם והוא לא אחראי לדאוג שלא יקרה להם כלום או שלא יעשו דברים מסוכנים כי מה שלעיני העולם נחשב מסוכן יכול להחשב אצלו כלא מסוכן). השאלה, האם אפשרי לבקש דבר כזה והאם בית משפט יכריע לטובתי? שווה להילחם על כך? או שחבל לי על הזמן והכסף ואף אחד לא יאשר דבר כזה? בנוסף, יש לנו דירה משותפת שאנחנו משלמים עליה משכנתא. מה הזכויות שלי בהנחה ואקבל משמורת מלאה על הילדים? האם מותר לי לדרוש את הבית כי זה בעצם הבית של הילדים והם איתי? או שנמכור את הדירה ואני אקבל 75% מהשווי (כולל החלק ששייך לילדים כי אני אצטרך לקנות בית והם הרי יגורו איתי). אני בטוחה שלא נצליח להגיע להסכם לא במשמורת ולא על הבית, הוא מן הסתם ידרוש חצי חצי. אני רוצה לדעת לקראת מה אני הולכת והאם החוק בא לקראתי? אם אומר שאני לא יוצאת מהבית האם יוכלו לפנות אותי בכוח? ומה יקרה עם הבית בהנחה ולא אקבל משמורת מלאה? אציין שבעלי מרוויח בסביבות 14 אלף ש"ח ואני עד היום עבדתי בעבודות פה ושם ולרוב הייתי בבית עם הילדים. עכשיו כמובן אתחיל לעבוד בצורה מסודרת כי אני לא מצפה שיכלכל אותי. מה סכום המזונות הבסיסי שנקבע בחוק על 4 ילדים שאת זה בטוח הוא יצטרך לשלם? תודה מראש על המענה, סיון.

עו"ד בורנשטיין

סיוון שלום, לגבי נושא המשמורת לאור גילאי הילדים וחזקת הגיל הרך קרוב לוודאי שתוכלי לקבל את המשמורת אך זו לא הבעיה מכיוון שמה שחשוב בפועל הוא חלוקת הזמנים ביניכם, ואין בהכרח קשר מלא בין הדברים. בית המשפט ימנה בתיק עובדת סוציאלית מהרווחה לבחינת מצבכם המשפחתי אשר תמליץ על יכולתו של האב לקיים זמני שהות עם הקטינים ותוכלי להעלות את כל הטענות בפניה. הדירה תתחלק חצי חצי אין קשר לא למשמורת ולא לחלוקת הזמנים. איני יודעת כיצד הגעת למסקנה שמגיע 75% ? בעלך בחיים ואין כאן עניין של ירושה. לגבי מזונות - חסרים פרטים ומומלץ לגשת להתייעצות מעמיקה עם עו"ד. אציין שהפורום נועד לתת מענה לשאלות ספציפיות ולא לייעוץ מקיף ונרחב.