אוסנת

רישום סימן מסחר על צורה של מוצר

ניב שלום, האם אני יכולה לרשום סימן מסחר על הצורה של מוצר שאני מייצרת?

עו"ד ניב מורן

אוסנת שלום רב ותודה על שאלתך. בפקודת סימני המסחר נקבע ש"סימן" יכול להיות: אותיות, ספרות, מלים, דמויות או אותות אחרים או צירופם של אלה, בשני ממדים או בשלושה. כלומר, צורה תלת מימדית של מוצר, העומדת ביתר כללי הרישום, יכולה בהחלט להירשם ולהוות סימן מסחר. עם זאת, בתי משפט בישראל ורשם סימני המסחר קבעו מגבלות נוקשות על רישום צורות מוצרים כסימני מסחר, כשאחד השיקולים לכך הוא הרצון למנוע "עקיפה" של דיני המדגמים באמצעות רישום סימני מסחר על צורות מוצרים, דבר שיגביל תחרות וייפגע בסופו של דבר בצרכן. לכן, נקבע שסימן שהוא צורתו של המוצר או אריזתו יהיה כשיר לרישום בהתקיים שלושת התנאים הבאים: 1. הסימן משמש בפועל כסימן מסחר. 2. צורת הסימן אינה פונקציונלית או אסתטית באופן ממשי. 3. הסימן רכש אופי מבחין כתוצאה משיווק, פרסום ושימוש אינטנסיביים. כללים אלה מצמצמים ומגבילים מאוד את היכולת לרשום צורות מוצרים ואריזות מוצרים כסימני מסחר. לאחרונה, קבע הרשם שניתן יהיה לוותר על בחינת התנאים דלעיל, אם בסימן שהוא צורת המוצר או אריזתו כלול סימן או רכיב ייחודיים המזוהים עם בעליו של הסימן. כך למשל, נרשם סימן מס' 236294 iPhone Tradedress שאומנם הוא צורתו של מכשיר ה-iPhone4 אך הוא כולל אייקונים של אפליקציות ייחודיות המזוהות עם apple ועל כן הוא כשיר לרישום. לכן, בטרם מגישים בקשה לרישום סימן תלת-מימדי מומלץ להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום. בברכה, ניב *האמור בתשובה זו הינו בגדר מתן מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום סימני מסחר, מותגים ומכס