ירון בצלאל

עיכוב במכס של בובות וצעצועים

שלום, קיבלתי דיווח שמכולה שייבאתי מסין עוכבה בנמל אשדוד בשל הפרה של סימני מסחר וזכויות יוצרים. חשוב לי להבהיר שבמכולה יש המון סחורה ורק חל ממנה לפי מה שאני מבין הוא בובות וצעצועים עם דמויות של דיסני ומארבל. מה אפשר לעשות כדי לשחרר את הסחורה?

עו"ד ניב מורן

ירון שלום, בפקודת המכס נקבע שלפקיד המכס סמכות לעכב טובין הנחשדים כטובין מפרים של זכויות קנין רוחני. במקרים בהם פקיד המכס חושד שסחורה מיובאת מפרה זכויות, הוא מעכב את הטובין ומודיע לבעל הזכות על אפשרותו לנקוט בהליכים כנגד היבואן. על-פי הפרקטיקה המכס נוקט באחת משתי אפשרויות: נוהל קצר: המכס מעכב את הטובין לשלושה ימים ומעדכן את בעל הזכות על התפיסה. במקרה זה, כתנאי להשמדת הטובין על בעל הזכות לתת בתוך שלושה ימי עסקים חוות דעת מנומקת המפרטת שאכן מדובר במוצרים מפרים ואת הסיבות לקביעה זו, וכן כתב התחייבות להצטרף בנתבע בכל הליך שייפתח היבואן כתוצאה מהשמדת הטובין. במקרה זה המכס ישמיד את הטובין ללא הליכים נוספים. נוהל ארוך: המכס מעכב את הטובין למשך עשרה ימי עסקים. על בעל הזכות להפקיד ערובה בסכום שנקבע על-ידי המכס ולהגיש בתוך 10 ימים תביעה כנגד היבואן לבית המשפט המוסמך. בדר"כ אחרי הפקדת הערבות ינהלו הצדדים מו"מ על מנת לסיים את ההליך בדרך של פשרה מבלי להזדקק להליכי משפט. לעיתים, במקרים בהם נתפסת סחורה מפרה בכמות קטנה לצד סחורה חוקית, יכול היבואן לשאת בהוצאות ההשמדה ואחסנה מראש ובכך להימנע מכל הפרוצדורה הכרוכה בהליכים אלה, אך הדבר נתון לשיקול דעת יחידת התפיסות. אנו ממליצים לך לפנות לעו"ד המתמחה בתחום על מנת שיוכל לייעץ לך בדבר האפשרויות הפתוחות בפניך או יסייע לך בניהול המו"מ עם בעל הזכות. בהצלחה. ניב *האמור בתשובה זו הינו בגדר מתן מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. השימוש במידע בתשובה זו הוא על אחריות המשתמש בלבד. על מנת לקבל ייעוץ משפטי פרטני יש לפנות לעו"ד.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום סימני מסחר, מותגים ומכס