משה

האם הגשת תביעה קטנה פוגעת באפשרות להגיש תביעה ייצוגית?

עשיתי ביטוח מוצרי חשמל בחברת "פל" לאחר שיחת מכירה משכנעת בטלפון, בה נאמר לי שהביטוח מקיף ומכסה באופן מושלם כל בעיה שתוכל להיות, שילמתי 1560 ש"ח עבור ביטוח למקרר ומכונת כביסה ל-5 שנים. בהם אני מכוסה על כל בעיה שהיא בהשתתפות עצמית של 120 ש"ח לקריאה. לאחר כשנה כשהמקרר חדל לפעול קראתי לשירות שלהם, הטכנאי שהגיע אמר שהמדחס הלך - ותיקון שלו יהיה כ-2500 ש"ח והוא אינו כלול באחריות. בדיקה בתעודת האחריות גילתה שהמדחס דווקא באחריות באם גיל המקרר פחות מ-12 שנים, לאחר אינסוף תירוצים והתחמקויות של חברת פל, נאמר לי שאין אפשרות לתקן את המקרר, ולכן אין להם דרך לעזור לי - סדרה נוספת של טלפונים ורדיפות אחרי החברה הביאו אדם שהציג עצמו כמנהל - והוא אמר שמגיע לי החזר כספי של 650 ש"ח לפי חצי מסכום הפוליסה (שהייתה כאמור לשני מוצרים) בניכוי התקופה מתחילת השירות ועד לתקלה... החברה טוענת עוד שאינם כלל חברת ביטוח אלא חברת שירות בלבד, ולכן אם אינם יכולים לתקן את המוצר הרי שאין להם שום מחויבות למוצר חלופי - הדבר מנוגד באופן מוחלט לפרסומים שלהם באתר האינטרנט שלהם ( www.p-l.co.il ) ובמקומות נוספים, ולדברים שהם אמרו לי ברכישת השירות. אני בטוח למדי שיש כאן עילה לתביעה ייצוגית - היינו הונאה של כל מבוטחי החברה (100,000 בתים בישראל ע"פ אתר האינטרנט שלהם) גם אם המוצרים שלהם לא התקלקלו, הרי שמשלמים את פרמיית הביטוח לחינם - שהרי אם יתקלקלו המכשירים - יגלו המבוטחים שכל זכותם הוא להפסיק את השירות מכאן ולהבא... מנגד, תביעה ייצוגית היא מורכבת, כרוכה בעלויות גבוהות וממושכת, לעומת זאת בתביעות קטנות אוכל לקבל סכום קטן באופן קל ומזורז - לכן שאלתי היא: באם אגיש תביעה קטנה ואזכה בה, האם הדבר סוגר בפני את האפשרות להגיש תביעה ייצוגית נגד החברה? (כאשר התביעה הקטנה היא על הסכום המבוטח, בעוד הייצוגית היא על חוסר הביטוח וגביית הפרמיות לחינם מכלל המבוטחים). שאלה נוספת: בתביעות קטנות אם אגיש בקשה לפיצויים בגין עגמת נפש (של כשבועיים ללא מקרר בבית, והבטחות לחזרה מהירה ומריחות זמן ותירוצים של החברה) בסכום גבוה - 8,000 ש"ח למשל, והשופט יחליט שהסכום גבוה מדי, האם לכן לא יפסוק פיצויים כלל או שיפסוק סכום נמוך יותר? שאלה נוספת: האם נהוג בתחום התביעות הייצוגיות אפשרות של תשלום שכ"ט עו"ד רק לאחר הצלחת התביעה, או שתביעות ייצוגיות הם מותרות לעשירים בלבד? בתודה מראש.

item.Author מנהל הפורום עו"ד עמנואל סולומונוב

אכן הגשת תביעה בבית משפט לתביעות קטנות לא תאפשר לאחר מכן הגשת תובענה ייצוגית