שגית

סגירת תיק מחוסר ענין לציבור

בעלי פרץ אלי הביתה ולקח את חפציו וגם דברים שלנו שאין לו רשות לקחת. במשטרה אמרו לי שמיד יטפלו בעניין והנה לפני יומיים הודיעו לי שהתיק ייסגר מחוסר ענין לציבור. אני לא מבינה מה זה אומר ולמה?

עו"ד יאיר רגב

שגית שבת שלום, חסרים לי פרטים מהותיים בפנייתך, ניתן לפנות אלי גם באופן אישי ע"י לחצן "ייעוץ אישי". אני משער שהראיות נגד בעלך לא היו חד משמעיות ולא הצליחו לאסוף ראיות להוכיח את מעשה הפריצה והגניבה. בנוסף, לאור העובדה שמדובר בסיכסוך גירושין וכי גם לו יש בעלות בנכס וברכוש העדיפו להפסיק לחקור מאחר ולא מדובר ב"פורץ" פלילי. את רשאית כמובן להגיש ערר על החלטת הסגירה !!!. ניתן לסגור תיק בשל העדר עניין לציבור ואלו ההנחיות: 1. החלטה על סגירת תיק מחמת "העדר עניין לציבור" הינה יוצאת דופן ביחס לעילות הסגירה האחרות. על-פי חוק סדר הדין הפלילי ברירת המחדל המשפטית היא כי בהינתן ראיות המצביעות לכאורה כי אדם פלוני ביצע עבירה - יועמד האדם לדין. הוראה זו נשענת, בעיקר, על עקרון השוויון בפני החוק. הימנעות מנקיטת הליכים כנגד עבריין, אשר לגבי העבירה שנעברה על-ידו יש ראיות לכאורה, היא מעשה יוצא דופן ותובע רשאי לנקוט בדרך זו רק במקרים קיצוניים בהם ברור בין היתר בעליל כי עקב הימנעות מנקיטת הליכים לא יגרם נזק לאינטרס הציבורי. 2. החלטה על סגירת תיק בשל חוסר עניין לציבור הינה החלטה אשר מבוססת על שיקולים ערכיים, בנוסף לשיקולים מקצועיים. החלטה על סגירת תיק מחמת העדר עניין לציבור מתייחדת בעניין נוסף - ההחלטה בגינה חורגת הרבה מעבר למתחם המשפטי, אל עבר המישור המינהלי, הערכי והציבורי. 3. על-פי ההנחיות, החלטה על סגירת תיקים על-בסיס העילה של "העדר עניין לציבור" צריכה להיעשות תוך מתן תשומת הלב, בין השאר, לשיקולים הבאים: א. חומרת המעשה ב. נסיבותיו האישיות של קורבן העבירה ג. נסיבותיו האישיות של החשוד בביצוע העבירה ד. אינטרסים חיוניים אחרים של המדינה ה. שיקולים מוסדיים של התביעה ושל בתי-המשפט- סדר עדיפויות בהעמדה לדין (למשל, התחשבות בסוגיות העומדות על סדר היום הציבורי) בכפוף להחלת הכללים א-ד לעיל בקביעת סדר העדיפויות. ו. כנגד עד מדינה ז. שיקולי כח-אדם ומחסור בזמן שיפוטי יישום הכללים צריך להיעשות תוך הפעלת שקול דעת עצמאי, בתום-לב, ללא שרירות, ללא הפליה בהגינות ובסבירות ותוך הפעלת מבחני המידתיות. כן מזכירות ההנחיות כי החלטות בעניין סגירת תיקים כפופות לביקורת בבג"ץ. בנוסף יכול להיות שהצטברות העילות במקרה מיוחד זה יביא את התובע לסגור את התיק בעילה של העדר ראיות מספיקות (דיות ראיות): כאשר קיימות בתיק ראיות המעוררות חשד לביצוע עבירה על-ידי פלוני, אלא שחומר הראיות איננו מספיק להוכחת אשמתו של החשוד, וממילא אינו מספיק להעמדתו לדין, קובעות הנחיות היועץ המשפטי לממשלה כי יסגר התיק לגבי אותו חשוד בעילה של חוסר ראיות.