אלדד

מעצר וביצוע חיפוש ברכב

לאחר שהתלוננו עלי במשטרה, תלונת שווא, על איום באלימות כנגד אישתי באו אלי לעבודה ולחקו אותי לחקירה. השוטרים שאלו איפוא המכונית שלי ורצו לעשות חיפוש ללא צו משופט. אני לא הסכמתי אולם הם טענו שיש להם סמכות. בסוף עשו תחיפוש שאלתי כמה עורכי דין כל אחד נתן לי תשובה אחרת. אני מבין שהיית במשטרה אז אבקשך לתנת לי תשובה מוסמכת. תודה מראש אלדד

עו"ד יאיר רגב

שלום אלדד השאלה ממוקדת בסמכותם של השוטרים לחפש ברכבך ועל כך אשתדל לענות לך בהרחבה. יחד עם זאת אני ממליץ שתפנה לעו"ד המומחה בתחום הפלילי מאחר וחשוב להתמודד נכון עם החקירה והאישום שייחסו לך, פנייה כזו מיד לאחר חקירה יש בה כדי למנוע, אולי את הגשת כתב האישום נגדך, ויפה שעה אחת קודם. הכלל שחיפוש ללא צו שופט-מותר רק על פי חוק, כלומר שיש הסמכה לשוטר המפורשת בחיקוק. הפעלת סמכות החיפוש היא סמכות שצריך להפעיל בסבירות ובמידתיות והיא תבחן את נחיצותו של החיפוש, לאור החשד האמיתי שהיה לשוטר בפועל. העקרונות המנחים שוטרים לחיפוש בכלי רכב בחשד לעבירה: כאשר יש לשוטר יסוד סביר לחשד שבוצעה עבירה בת מעצר, (שוטר מוסמך לעצור אדם אף ללא צו מעצר משופט, אם יש לו יסוד סביר לחשוד שהאדם עבר עבירה מסוג עוון או פשע, ובהתקיים אחת מהעילות הקבועות בחוק), והוא סבור כי יש צורך לבצע חיפוש בכלי רכב כדי לאתר ראיה הקשורה בעבירה, רשאי הוא להורות לעכב את כלי הרכב ולערוך בו חיפוש. כמו כן, רשאי השוטר לעכב כלי רכב לשם חיפוש אם: קיים חשש שעומדת להתבצע עבירת ביטחון (למשל החזקת נשק); או קיימת הסתברות גבוהה שעומדת להתבצע עבירה בת מעצר. שוטר המעכב כלי רכב לשם חיפוש יזדהה בפניך ועליו להבהיר את סיבת העיכוב, בתום החיפוש עליך לקבל ממנו דו"ח על עריכת החיפוש ורשימת החפצים שנתפסו. חוק נוסף המסמיך שוטרים לערוך חיפוש בכלי רכב הוא פקודת הסמים, המאפשרת עריכת חיפוש בכלי רכב ללא צו חיפוש אם החיפוש דרוש לצורך קיום הוראות הפקודה, האוסרות על גידול, ייצור, החזקה או שימוש בסמים מסוכנים ללא רישיון.