רינת

מה ההגדרה של חזקת החפות?

שלום, אבקשך לסייע לי בעבודה ולנסות ולהסביר לי מה היא "חזקת החפות". חיפשתי בהרבה מקומות אולם אין לי הסבר ברור. תודה מראש

עו"ד יאיר רגב

שלום רינת, חזקת החפות מהי? במדינה דמוקרטית כל אזרח נולד עם חבילה של זכויות. אחת מהן נקראת "חזקת חפות" ולפיה כל אדם נחשב זכאי בפני החוק כל עוד לא הוכחה אשמתו מעבר לכל ספק סביר. לזכות זו יש שני היבטים: 1. חובת ההוכחה חלה על התביעה 2. הספק פועל לטובת הנאשם. הרציונל העומד מאחורי הטלת חובת ההוכחה על התביעה נסמך על ההיגיון האומר שמעשה מותיר עקבות, אבל אי מעשה אינו בהכרח מותיר רשמים. מכאן שהאפשרות להוכיח אשמה יותר מעשית מאשר האפשרות להוכיח חפות (כמאמר הביטוי: "לך תוכיח שאין לך אחות"). הרציונל מאחורי הפעלת הספק לטובת הנאשם הוא בכך שהרשעת שווא חמורה לאין ערוך מזיכוי שווא. לכאורה מעוגנת חזקת החפות בסדר הדין הפלילי. תיקון 39 (סעיף 34 כ"ב רבתי) לחוק העונשין קובע: א) לא ישא אדם באחריות פלילית לעבירה, אלא אם כן היא הוכחה מעבר לספק סביר. ב) התעורר ספק סביר שמא קיים סייג לאחריות פלילית והספק לא הוסר, יחול הסייג. משמעות הדברים: עד לשנת 94 נטל ההוכחה על הסייגים היתה על הנאשם. תיקון 39 חייב את התביעה בנטל הסרת הסייגים והספק, במידה ויתעוררו, כלומר די להגנה לעורר ספק סביר. אלא שבפועל המשפט הישראלי נוטה להרשיע מחמת הספק. אחד הביטויים לכך הינו המעמד הרם שלו זוכה ההודאה. "חזקת החפות" מכירה בחולשה האנושית לשפיטה מוקדמת על סמך נתונים שלא התבררו די צרכם, ושלא על יסוד הליך שלם ומלא. החזקה היא כלי משפטי המסייע במניעת שפיטה מוקדמת, או לכל הפחות לבלום נטייה זו. היא נועדה למנוע פעולה מוקדמת נגד הנאשם על יסוד חשדות שלא הוכחו. בנסיבות קיצוניות לא יהיה מקום לקיומו של הליך פלילי - ולנאשם תעמוד הגנה מן הצדק - כגון: במצב דברים של שפיטה מוקדמת החותרת תחת חזקת החפות, מאחר שמעמידה את הנאשם בנקודת פתיחה רעועה חותרת תחת הסדר הציבורי ועלולה להוביל לאבדן האמון במערכת המשפט. אם "בחר" הציבור ליטול את הדין לידיו הוא מנוע, לאחר מכן, מפתיחת הליך פלילי נגד הנאשם במסגרת הרגילה. מהשלכות המעשה הפלילי הן הסטיגמה והקלון, הדבקות במבצע כאות לגינוי מצד החברה. סטיגמטיזציה והקלנה ייתכנו כבר מעצם יחוס מעשה פלילי לאדם, הגשת כתב אישום נגדו, מעצרו לצורכי חקירה, מעצרו עד תום ההליכים, או קיומו של משפט. אלו עלולים לדבוק בחשוד או נאשם שטרם הורשע בדין. "חזקת-החפות" מגשרת בין מועד ביצוע העבירה ועד ההרשעה בדין, וקובעת עמדה ערכית, לפיה הפרט, לו מיוחסת עבירה פלילית, מוחזק כזכאי. בכך באה לידי ביטוי מטרתה להפחית ולמנוע השלכות המעשה הפלילי עד שיורשע אדם בדין. לשון אחר, מטרת החזקה היא הרחקת כל חשד, העולה מעצם המעצר או הגשת כתב אישום. החזקה נועדה להבטיח, כי הנאשם יישאר ללא פגע כל עוד לא הוצגו ראיות קבילות, הנוגעות למקרה הפרטי המבססות את אשמתו מעבר לספק סביר.