אנונימי

עימות עם מתלונן והסכמה?

הייתי בחקירה, השאלה שלי האם במצב שבו מפגישים חשוד ומתלונן בחדר חקירות לשיחה בנוכחות החוקרים. האם אמור להיות תיעוד (דו"ח עימות?) האם אמורה להיות הסכמה שלי לעימות? ומה קורה אם הנחקר החשוד אומר במפורש שהוא חש שהוא נמצא בעימות והוא לא מעוניין בכך?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום רב, ראשית עלי להזהירך!!! אין "שיחות" בחקירה, מה שאתה מתאר זו היתה פעולת חקירה אשר סנגור פלילי יבחן בקפידה רבה כדי לוודא שניתנו לך כל זכויותיך, בדיוק כמו כל חקירת חשוד. לשאלתך, חייב להיות תיעוד מדוייק ואם לא רשמו בפניך, היה כנראה צילום וידאו. לא צריך "הסכמה" לעימות. הזכות הבסיסית של כל נחקר היא להתעמת עם מי שמפליל אותו, לכן זה יראה מחשיד מאוד אם החשוד יסרב לעימות !!!. כאמור, עימות הוא חקירה לכל דבר ועניין. אם המשטרה מציעה לך לבצע עימות עם חשודים או עדים נוספים בתיק, בקש להיוועץ בעורך הדין הפלילי שלך קודם לכן, כדי להתכונן לעימות ולקבל תדרוך כיצד לנהוג בו. החוקרים רשאים שלא להתחשב בדרישתך ולעשות עימות גם ללא התייעצות מוקדמת וללא הסכמתך, לכן עליך להתעקש על כך ובמידה ויקפחו את זכותך יכול להיות בכך פגם אשר ישפיע על משקל הראיה. הפגינו כישורי משחק בעימות בעימות מצולם רואים את שפת הגוף, לכן חובה על עו"ד להדריך את הנחקר להיות "שחקן" - לא רק להתמודד אינטלקטואלית עם החומר; לא להשפיל עיניים; להגיב לדברים שנאמרים. טעות לחשוב ששאלות פשוטות יוצרות תשובות פשוטות. לשאלתך, כל פעולה חקירתית שחוקר מבצע במהלך חקירה חייבת להיות מתועדת בכתב (או בהקלטה). המטרה העיקרית של תיעוד פעולות חקירה בכתב היא הנצחתן של הראיות, כך שכאשר יוצגו הדברים בבית המשפט, לא יזדקקו לזיכרון בלבד של החוקרים. קיים קשר ישיר בין איכות התיעוד של ביצוע החקירה לעוצמתן ההוכחתית של הראיות שנאספו בכל מהלך החקירה. מכאן נובעת החשיבות על ההקפדה של תיעוד אותנטי, מקיף ויסודי של כל מהלכי החקירה בהתאם לציר הזמנים וסדר התרחשות העניינים. חובת החוקר לתעד "בזמן אמת" את כל ההתפתחויות שאירעו בה והנסיבות של השגת הראיה. חשוב לזכור כי ככלל החקירה הפלילית נשענת על שיטות פסיכולוגיות הכוללות תמרון, שכנוע ושקר. המטרה היא ליצור אווירה שתקדם את סיכויי ההודאה. האומנות של החוקר הטוב היא יצירת אווירה תומכת ואוהדת שתשרה בנחקר ביטחון וכך יטה לספק מידע והסברים בחופשיות רבה וללא בקרה. אני מקווה שעזרתי שבת שלום !!! אתה יכול לפנות גם באופן פרטי על ידי שימוש בכפתור של "ייעוץ אישי" וכן, לפנות ישירות למנהל הפורום