גיל עטר

האם צו מניעה מבימ"ש משפחה מוגבל בזמן, או שיש לפרשו כלשונו – דהיינו כ"קבוע"

הוגש נגדי כתב אישום המייחס לי שני אישומים שונים,של הפרת הוראה חוקית, שבוצעו בחודשים ינואר-פברואר 2013. בכתב האישום נטען כי הגעתי לבית אשתי המתלוננת תוך הפרת צו מניעה קבוע שניתן ביום 03.05.09 על ידי בית המשפט לענייני משפחה שבמסגרתו נאסר עלי להגיע למקום מגוריה של אשתי, למקום עבודתה, או להטרידה בדרך כלשהי. בפועל באתי לאסוף את הילדים על פי סיכום עם אשתי אליו היא מתכחשת כיום.

עו"ד פלילי יאיר רגב

גיל שלום רב, לטעמי, צו המניעה הקבוע שניתן לפני למעלה משנתיים, אותו נטען כי הפרת עת הגעת לקחת את הילדים, אינו יכול להוות בסיס ראוי לאכיפה פלילית, ואינו יכול להוות "הוראה חוקית" לצורך הרשעה בעבירה לפי סעיף 287 לחוק העונשין, התשל"ז-1977. המלצתי המידית קח לך עו"ד מומחה בפלילים, אין להקל ראש באישום זה ועל פי פסיקת ביהמ"ש יש לך טיעון טוב היכול להביא לזיכוי. כמעט תמיד, ייצוג משפטי בידי סניגור פלילי מקצוען ישפיע באופן מהותי אם לא מכריע על התוצאה. לידיעתך, קיימים 3 מסלולים אפשריים להוצאת צו. שני המסלולים הנפוצים הם עפ"י החוק למניעת אלימות במשפחה, והחוק למניעת הטרדה מאיימת, והם אינם מאפשרים להאריך את תוקפו של הצו לתקופה העולה על שנתיים. יוצא אפוא כי ככל שהצו היה מוצא מכוחו של אחד משני החוקים האמורים, לא ניתן היה לראותו כ"הוראה חוקית" וזאת בחלוף שנתיים מהיום בו ניתן. אלא שבמקרה שלך, אין המדובר בצו למניעת הטרדה מאיימת, או בצו הגנה, אלא בצו מניעה, שניתן במסגרת הליך שנוהל בבית המשפט לענייני משפחה. מדובר, למעשה, במסלול שלישי המאפשר הוצאת צו שעניינו איסורים שונים המוטלים בקשר ליחסי בני זוג, המבוסס על הדין האישי, וסבורני כי זהו המסלול בו צעד בית המשפט לענייני משפחה שעה שהטיל את צו המניעה הקבוע. שאלתך המרכזית היא האם צו מניעה שניתן במסגרת זאת, הוא מוגבל בזמן, או שמא יש לפרשו כלשונו – דהיינו כ"קבוע". המשך בהתייחסות הבאה...

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך: שאלתך המרכזית היא האם צו מניעה שניתן במסגרת זאת, הוא מוגבל בזמן, או שמא יש לפרשו כלשונו – דהיינו כ"קבוע". סוגיה זהה התבררה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע שקבע הדברים הבאים: "מכאן שהוצאתו של הצו יכול היה להיות מכוחן של מספר הוראות שונות, שלהן זמני תקפות שונים, אם כצו הגנה מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה, אם מכוח החוק למניעת הטרדה מאיימת ואם מכוח הדין האישי, לפיו ניתן להוציא צוי מניעה לבן/בת זוג מכוח הזכות למדור שלו, צו מניעה שכזה אף לו הגבלת זמן. בפסק הדין שהורה על מתן צו המניעה, נכתב, כי צו המניעה הנו "קבוע", היינו ללא הגבלת זמן... צו כזה אינו מקובל, שכן גם צו מניעה שכזה יש להעמידו בתוקף לתקופה של שנתיים על מנת שניתן יהיה לבחון אותו מחדש".. הצורך בהגבלת תוקפו של צו מניעה קבוע לשנתיים ימים עולה אף מפסיקת בית המשפט העליון, וראה לדוגמא בע"א 4480/93 פלוני נגד פלונית, שם נקבעו הדברים הבאים: "נותרה בפנינו שאלת משך תוקפו של צו המניעה. גם כאן, כמו בצו מניעה הניתן לבקשת האשה על יסוד עילה של אלימות הבעל כלפיה, אין זה רצוי כי צו המניעה יינתן ללא הגבלת זמן, שכן כל מטרתו היא ליתן פתרון זמני ולא להוות בסיס להסדר של קבע. בית משפט קמא אכן העיר כי בהחלטתו הוא מתבסס על כך שפני הצדדים לגירושין, וכי מצב הדברים בין הצדדים הוא בלתי הפיך ובלתי ניתן לגישור במידה כזו שלשם חיסכון בהוצאות מן הראוי לא לקצוב תקופתו של צו המניעה, ובלשונו "פסק דין בעניינים של מעמד אישי צופה פני התרחשויות בעתיד ומטרתו להסדיר המחלוקת מתוך ראיית הנולד, איזון עניניהם של הצדדים, ומניעת הצורך בהתדיינות חוזרת, הגורמת סבל והוצאות מיותרות". בתי המשפט חוששים שצו מניעה קבוע נותן כוח רב מדי בידי האשה; כוח שהיא חפצה בו ועושה בו שימוש במשך תקופה ממושכת. עיקרו של דבר, אין זה הוגן וראוי לתת צו בלתי מוגבל בזמן שאינו עובר בחינה תקופתית מחודשת כדי להשתכנע מחדש שעדיין קיימת הצדקה לקיומו. עולה מהאמור כי אף שבית המשפט לענייני משפחה נקט בלשון "צו מניעה קבוע", הרי שלאחר שחלפה תקופה של שנתיים, לא ניתן לראותו כבסיס ראוי לאכיפה פלילית, באופן שיהווה "הוראה חוקית" לצורך הרשעה בעבירה לפי סעיף 287 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, ומשכך ראוי שבית המשפט יזכה אותך.

ירון לוי

שלום לעו"ד פלילי יאיר רגב, אני מוצא חובה נעימה לעצמי להודות לך מאוד על התשובה המקצועית והמפורטת. עזרת לי מאוד מאחר והיתה לי בעיה דומה, ועורכת הדין שלי טענה שאין לי ברירה ואני חייב להודות. הרשעה היתה עלולה להזיק לי מאוד בעיסוקי. למזלי חיפשתי בפורום שלך ומצאתי את חוות דעתך והראתי לעו"ד שלי אשר שמחה מאוד ועשתה בכך שימוש. למזלי התביעות בכפר סבא קיבלו את הטיעון והסכימו למחוק לי את כתב האישום. אני ממש מאושר !!! ושוב תודה רבה לך ירון לוי