אלמונית

לצערי נפגעתי מעבירות מין מה לעשות???

שלום עו"ד יאיר רגב, לצערי נפגעתי מעבירות מין מה לעשות??? אני אבקש מידע כללי מאחר ואני מפחדת להזדהות...

עו"ד פלילי יאיר רגב

לידיעתך, פגיעה מעבירת מין היא אירוע קשה העלול לעורר רגשות שונים, כמו פחד, כעס, דיכאון ובלבול. מידע על האפשרויות לסיוע ולייעוץ וכן מידע על ההליך המשטרתי ועל ההליך המשפטי המתייחסים לנושא עוזרים מאוד. ההליך המשטרתי: כיצד תיגבה העדות שלי ומהו ההליך החקירתי? תלונתך במשטרה פותחת את הליך החקירה. הגשת התלונה והמשך שיתוף הפעולה עם מערכת אכיפת החוק הם חלק חשוב ביותר בפעולות לאיתור מבצע העבירה, באיסוף הראיות הדרושות להעמדתו לדין, באפשרות לצמצם עבירות אלה וכן בסיוע לך כמי שנפגעה ממעשה העבירה. למסירת כל הפרטים למשטרה יש חשיבות רבה ביותר. אחת התגובות לאירוע היא בלבול ושכחה של פרטים. ייתכן מאוד, שבשלב מאוחר יותר תיזכרי בפרטים נוספים הקשורים בעבירה - אנא, מסרי אותם לחוקר. חקירתך, כמי שנפגעה מעבירת מין תיעשה תוך הכרה בזכותך לכבוד ולפרטיות. ואולם, בשל סוג העבירה מחייבת החקירה גם שאלות, שעלולה להיות בהן חדירה לפרטיותך. לרוב השאלות רלוונטיות, חשובות ודרושות לצורך איסוף ראיות. גביית ההודעה ממך תיעשה בחדר נפרד וללא נוכחות אנשים נוספים. ייעשה מאמץ ששוטרת היא שתבצע את החקירה (כשהמתלוננת היא אישה). אם ברצונך ליצור קשר עם קרוב משפחה, ידיד או כל גורם אחר (כגון עובדת סוציאלית, מתנדבת ממרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית), אנא אמרי זאת לאיש המשטרה, על מנת שידאג לאפשר קשר כזה. אם ניתן הדבר, תעוכב החקירה עד הגעתם, ותוכלי לשוחח עמם בטרם תתחיל החקירה עצמה. קרובים או ידידים אלו לא יהיו נוכחים בעת קבלת התלונה ממך או בעת שנעשות פעולות משטרתיות או בדיקות רפואיות. חשוב שתדעי כי על פי החוק אין לפרסם פרטים העלולים להביא לזיהויך כמי שנפגעה מעבירת מין. פרטים אלה נשמרים בסודיות במהלך החקירה. לא יימסר כל פרט על המקרה לבני המשפחה שלך, אלא אם הסכמת לכך. על פי החוק רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים במסגרת ההליך המשפטי הפלילי. אנא העבירי לידיעת החוקר פרטים על נזקים כספיים שנגרמו לך כתוצאה מן העבירה בצירוף קבלות המעידות על כך. החוקר יעביר מידע זה לתובע בזמן ההכנה למשפט. מומלץ שתרשמי לפנייך את פרטי רישום התלונה - פרטי החוקר, מספר רישום התלונה, תאריך מסירתה - למקרה שתזדקקי לפניות נוספות או לבירורים. כל הצעדים שננקטו, יירשמו על ידי השוטר בדו"ח זיכרון דברים. משטרת ישראל פועלת כדי להבטיח את זכותך ליחס הוגן, תוך כיבוד פרטיותך במהלך החקירה. עם זאת, אם ביצע השוטר את תפקידו שלא כיאות, זכותך להתלונן בפני מפקדו או בפני קצין תלונות ציבור בפנייה בכתב או בעל פה או במחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים. המשך בתגובה הבאה...

עו"ד פלילי יאיר רגב

איזה סיוע וייעוץ מקצועי קיים? תקיפה מינית עלולה להשפיע על הרגשתך בדרכים שונות: רגשית ופיזית כאחד. במקרים מסוימים ייתכנו קשיים בחזרה לחיי שגרה בתחומים שונים: אכילה, שינה, יחסים אישיים, תפקוד כללי. קשיים אלה הן תגובות נורמליות למצב שאינו נורמלי. מומלץ לפנות ולשוחח עם אנשים מקורבים המגלים הבנה ותמיכה. לעתים כדאי להסתייע בגורם מקצועי היכול להעניק לך אוזן קשבת, ליווי, תמיכה ועזרה. לקבלת סיוע ותמיכה ניתן לפנות לגורמים אלה: ניתן לחייג מכל חלקי הארץ למרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, טלפון 1202 קו דתיות ביפר 02-6294666 מנוי 23912 מרכז סיוע לאישה 03-6739006 , 02-6725494 מוסד עו"ס חן לחיילות 09-9685619, 03-9685659 במרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית ניתנים כמה סוגים של שירותי סיוע: ייעוץ לטווח קצר בשיחות טלפון או בפגישות פנים אל פנים עם מתנדבות ליווי ותמיכה אישית בזמן הבדיקה בבית החולים, בעת החקירה המשטרתית ובעת הדיון בבית המשפט קבוצות תמיכה לנשים שנפגעו מאונס, מתקיפה מינית, מגילוי עריות או מניצול מיני אחר בילדות קו חירום לגברים ולנערים נפגעי אלימות מינית ערכת הפניה לעזרה - לאנשי טיפול מקצועיים. בכבוד רב, עו"ד פלילי יאיר רגב

אלמונית

עו"ד יאיר רגב, תודה רבה לך על התשובה המפורטת, עזרת לי מאוד. אנא הסבר לי מה קורה כאשר תופסים את האנס מה עושים לו?, מה איתי?

עו"ד פלילי יאיר רגב

מה קורה אם נתפס או נעצר חשוד? בזמן החקירה ייתכן כי החשוד ייעצר, אך ייתכן גם שישוחרר בתנאים ובמגבלות מסוימים. המשטרה תודיע לך אם החליטה לשחרר את החשוד, אם הוא עלול להימצא בסביבה הפיזית שלך, או אם יוחלט להגיש נגדו כתב אישום. אם החשוד או כל אדם אחר מטעמו ינסו ליצור אתך קשר זכרי כי אינך חייבת להשיב לשאלותיהם. אם תוטרדי או תאוימי על ידם, אנא דווחי מיד לחוקר. אם יש חשוד או חשודים בביצוע העבירה, ייתכן שבמהלך החקירה ייווצר צורך בהשתתפות שלך, נפגעת העבירה, בפעולות חקירה שונות - מסדר זיהוי, עימות עם החשוד בביצוע בעבירה, הרכבת קלסתרון, בדיקה רפואית. כל אלה הן פעולות חיוניות ביותר לסיוע באיתור החשוד. מועד ביצוע הפעולה יותאם, ככל הניתן, לסדר יומך ובהתראה מראש, תוך מתן הסבר מפורט על מהות פעולת החקירה, כיצד תתבצענה ומה זכויותייך בכל שלב של הפעולה. בסיום החקירה מתקבלת החלטה אם להעמיד את החשוד לדין ואם להגיש נגדו כתב אישום. יש מקרים נדירים שבהם מחליטים שלא להעמיד את החשוד לדין, למשל בשל חוסר הוכחות. במקרה זה תקבלי על כך הודעה בכתב. את רשאית להגיש ערר על החלטה זו ליועץ המשפטי לממשלה. אילו בדיקות ייעשו והיכן? לעתים נשארים ברשותך פריטים היכולים לשמש ראיה לעבירה, כגון פרטי לבוש. אנא העבירי אותם למשטרה כפי שהם לצורך איתור החשוד וביסוס הראיות. הבדיקה הרפואית מתקיימת, בדרך כלל, בבית חולים. הבדיקה חשובה כדי לקבוע אם ובאיזו מידה נפגעת בריאותית וכן לצורך איסוף הראיות. במקרים מסוימים תפנה אותך המשטרה לבדיקות נוספות במרכז לרפואה משפטית כדי לקבל ראיות נוספות באשר לאופי הפציעה, לשיטת התקיפה, לכלי התקיפה וכו'. המשטרה היא שתפנה אותך, תלווה אותך ותסייע לך בהגעה לבית החולים. המשטרה גם תדאג להסעתך הביתה. לא כל בתי החולים ערוכים לבדיקות מעין אלו ולכן, ליווי איש משטרה יאפשר עריכת הבדיקה במקומות שבהם יש ניסיון והתייחסות הולמת. תוכלי לקבל ליווי ותמיכה אישית גם ממסייעת של מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. בחלק מבתי החולים ניתן גם להיעזר בשירות של עובדת סוציאלית. הבדיקה בבית החולים פטורה מתשלום. אם ברצונך להיבדק אצל רופא פרטי, אנא אמרי זאת לשוטר לצורך תיאום, וכדי שיצייד אותך בטופס מתאים. המשך בתגובה הבאה...

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך התגובה... מהו ההליך של התביעה והמשפט? כאשר מתקבלת החלטה להעמיד את החשוד לדין, יוגש כתב האישום. במשפט הפלילי כתב האישום מוגש ומנוהל בידי בא כוח המדינה (תביעה משטרתית או פרקליטות) ולא על ידך - נפגעת העבירה. החוקר ישיב לשאלותייך באשר לזהות הגורם התובע (פרקליטות או תביעה משטרתית) ובאשר לבית המשפט שבו יתקיימו הדיונים. אחרי הגשת כתב האישום התביעה שוקלת במקרים מסוימים, הגשת בקשה לעצור את הנאשם עד תום ההליכים או לשחררו במגבלות ובתנאים מסוימים עד למשפט. תשובות על שאלותייך בעניין זה תוכלי לקבל מהתובע. קיים איסור לפרסם ברבים שמו של אדם או פרטים שיש בהם כדי לזהות אדם כמי שנפגע מעבירת מין. בית המשפט רשאי לקיים את הדיון בדלתיים סגורות. את רשאית לפנות לתובע, באמצעות בית המשפט, ולבקש שהדיון יהיה בדלתיים סגורות. במקרה זה יש לאסור פרסום פרט כלשהו מהדיון אלא ברשות מיוחדת של בית המשפט. במהלך המשפט תוזמני להעיד בבית המשפט, פרט למקרים שבהם העדות לא תידרש. בעת מתן עדותך, תשיבי לשאלות התובע, לשאלות הנאשם או בא כוחו ולשאלות השופט. בית המשפט לא יאפשר חקירה בדבר עברה המיני של נפגעת בעבירת מין אלא כדי למנוע עיוות הדין. אם התובע או השופט לא הגנו עלייך מיזמתם, ניתן להסב את תשומת לבם ולדרוש הגנה. אם הוזמנת להעיד, רשאי בית המשפט לצוות לשלם לך דמי נסיעה מביתך לבית המשפט וחזרה, שכר בטלה ודמי לינה. פני לתובע סמוך למתן העדות על מנת להסדיר זאת - גם אם לא עלית על דוכן העדים. על פי בקשתך ייתן לך התובע אישור עבור מעבידך בדבר הזמנתך לבית המשפט לצורך מסירת עדות או לפגישה עם התובע. יש באפשרותך ליצור קשר עם התובע במשפט על מנת להתכונן לקראת מתן העדות. במשפט בגין עבירת מין רשאי בית המשפט להורות (ביוזמתו או לבקשת התובע) כי בתנאים מסוימים עדותך תימסר לא בנוכחות הפוגע אלא בנוכחות סנגורו. ביכולתך לבקש מן התובע ובאמצעותו את בית המשפט שישקול אפשרות זו. הורשע הנאשם רשאי בית המשפט, בנסיבות מסוימות, לבקש תסקיר על מצבך כמי שנפגעה מן העבירה ועל הנזק שנגרם לך כתוצאה ממנה. התסקיר נערך ע"י עובד ציבור מטעם משרד הרווחה. תסקיר כזה ייערך, רק אם תסכימי לכך. ביכולתך לבקש מן התובע פרטים נוספים על כך לפני קבלת החלטה על עריכת התסקיר או על אי-עריכתו. אני מקווה שתחליטי להגיש תלונה... בהצלחה