רינת

התעללות פיזית ונפשית איך ניתן לתבוע את זכותי

שלום עו"ד יאיר רגב, הרבה שנים שבעלי מתעלל בי נפשית ופיזית. הגשתי עליו תלונה במשטרה ואנחנו גם בהליך גירושין. לפני כחודשיים נודע לו שאני בגדתי בו עם חבר מהעבודה, הוא הכריח אותי, בעצת עורך דינו, לכתוב מכתב מפורט על מה שהיה וכיצד בגדתי. את המכתב הוא הפיץ למשפחתי וגם לחבריו. האם אני יכולה לתבוע אותו? רינת

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום רינת, החיים בשיתוף אמורים לגרום לך להרגיש נפלא, נאהבת, בטוחה ומוגנת. אולם לפעמים, הקשר הופך להיות מכאיב ופוגע, ולאף אחד אין זכות לפגוע בך !!!. לידיעתך, נשים רבות סובלות מהתעללות ואלימות מצד בן זוגן. אלימות פיזית, מינית, מילולית, פסיכולוגית (נפשית) והטרדה מאיימת הן התנהגויות אסורות על פי החוק ומוגדרות כעבירות פליליות. לאחרונה ביהמ"ש פסק למעלה מ- 500,000 ש"ח פיצוי לאישה, בגין אלימות פיזית ונפשית מבעלה. בכך הגדיל ביהמ"ש באופן משמעותי את הפיצוי הנזיקי שנפסק לאישה בגין אלימות הבעל ובגין הוצאת לשון הרע. במקרה זה, הדומה כנראה למה שתיארת, מדובר באלימות נפשית שהפעיל הבעל נגד האישה. בין היתר, אילצה לכתוב מכתב, המתאר בפירוט, יחסים שניהלה עם גבר אחר, במהלך הנישואין. והכל במטרה להניא אותה מלעמוד על זכויותיה כנגדו בבוא היום. בית משפט תיאר התנהגות קשה ומשפילה בה נקט הבעל, כאשר כפה על האישה להעלות על הכתב, במהלך תקופת כתיבה שנמשכה מספר חודשים, מכתב בין 32 עמודים, בו נאלצה לגולל לפרטי פרטים, עד כדי תיאורים אינטימיים ביותר, את הקשר שניהלה עם גבר אחר בהיותה נשואה לאיש בית המשפט האמין לאישה אשר העידה שלא נותרה לה ברירה בכתיבת המכתב. בית המשפט קבע, כי "עצם העובדה כי התובעת נאלצה להעלות דברים האמורים בו על הכתב, ובייחוד לאור ירידתה לפרטי פרטים של האירוע המתואר במכתב, די בכך כדי להעיד על כך שהייתה נתונה לשליטתו של הנתבע, וכי המכתב לא היה רעיון שלה". לא למותר להוסיף, כי אף האיש הודה כי ביקש לשמור את המכתב כ"קלף לעתיד לבוא", וכי שלח חלקים ממנו לאבי האישה עם הגשת תביעותיה נגדו לבית המשפט. על יסוד דברים אלה, סיכם בית משפט באומרו כי "אין ספק בעיני כי הנתבע השפיל, העליב, ביזה, ופגע בכבודה של התובעת במהלך נישואיהם. אין ספק כי התנהגות זו 'מהווה פגיעה קשה בכבודה של התובעת, בהיותה אדם חופשי, וכן פגיעה קשה באוטונומיה שלה לנהל אורח חיים תקין, להתנהל במהלך חייה כפי רצונה... וכן פגיעה קשה ברגשותיה. התנהגות הנתבע התבטאה הן בתקיפות פיזיות והן בהשפלה, ביזוי, פגיעה באוטונומיה, בכבוד, ניצול יחס של תלות מול חולשה בשל יחסיהם של בני הזוג'". בית המשפט קבע כי כאשר מדובר בהתעמרות מרושעת ומתמשכת של איש באשתו, שנמשכת במשך שנים רבות. מחייב העמדת גובה הפיצוי על סכום גבוה בהרבה מהמקובל. הודגש כי הפגיעה הנפשית באישה מתקרבת לכדי הרף העליון של הפיצויים הראויים להיפסק בראש הנזק של כאב וסבל בסוג כזה של מקרים. המשך בתגובה הבאה 2

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך 2 בית המשפט קבע כי כאשר מדובר בהתעמרות מרושעת ומתמשכת של איש באשתו, שנמשכת במשך שנים רבות. מחייב העמדת גובה הפיצוי על סכום גבוה בהרבה מהמקובל. הודגש כי הפגיעה הנפשית באישה מתקרבת לכדי הרף העליון של הפיצויים הראויים להיפסק בראש הנזק של כאב וסבל בסוג כזה של מקרים. גובה הפיצוי בגין התביעה הנזיקית – בהתאם לאמות המידה המקובלות בפסיקה לפגיעות מכוונות וזדוניות שכאלה ולתכליות המונחות ביסוד דיני הנזיקין – על סך של 500,000 ₪. כמו כן הבהירו השופטים, כי חומרת התנהגותו של האיש, עומק הפגיעה בפרטיותה של האישה, הכפשתה בעיני אביה, והמטרה הפסולה בתכלית שעמדה מאחורי המהלך – כל אלה מחייבים, לכל הפחות, פיצוי בסכום הסטטוטורי ללא הוכחת נזק הקבוע בסעיף 7א(ב) לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, היינו סך של 50,000 ₪ לכל פרסום ובסך הכל 100,000 ₪. נקבע כי בגין תביעת הנזיקין ותביעת לשון הרע, מחוייב האיש בפיצוי האישה בסך של 600,000 ₪. בנוסף, חוייב האיש בהוצאות האישה בשני הערעורים בסך של 25,000 ₪. עמ"ש (י"ם) 42920-05-13 לידיעתך... בהצלחה בתביעה