סמי דגן

היכן הגבול בין פרילנסר לשכיר?

שלום, אני עובד בתור פרילנסר בחברה כ4 וחצי שנים. בתקופה מסוימת הועברתי לעבוד בתור שכיר למשך חודשיים ולאחר מכן שוב הועברתי לתפקיד של פרילנסר. אני עובד במשמרות קבועות, חמישה-שישה ימים בשבוע כ8 שעות ביום, יש לי מספר מנהלים ואחראיים קבועים, המקום דורש ממני מעל ומעבר ולא מכבד את ימי המנוחה שלי בכך שמטרידים אותי בהודעות וטלפונים בימי חופש. אני לא מקבל את זכויותיי בתור עובד, ואני עובד בדיוק כמו השכירים של החברה- בין אם זה מבחינת תפקיד, שעות עבודה ואחריות שמוטלת עלי. מקום העבודה לא ניכה ביטוח לאומי/מסים מהמשכורות שלי, מה שיצר אצלי חוב מאד גדול. האם מקום העבודה אמור להתייחס אלי כאל שכיר ולשלם את החובות? האם אני אקבל פיצויים אם אפוטר? האם בית המשפט יחשיב אותי בתור שכיר ולא פרילנסר?. תודה רבה, סמי.

item.Author מנהל הפורום עו"ד גל גורודיסקי

השאלה באם מתקיים יחסי עובד ומעביד איננה נתונה להסכמת הצדדים אלא היא מסקנה מתוך בחינת מערכת היחסים כפי שהיתה בפועל בין הצדדים. הפסיקה קבעה שהאופן שבו הגדירו הצדדים את מערכת היחסים ביניהם איננה קובעת את מעמדו של אדם כעובד וגם לא אופן התשלום. לכן, למשל, תשלום בחשבונית איננו אומר, כשלעצמו, שאין מדובר ביחסי עובד ומעביד. בנסיבות בהן יש מחלוקת לגבי מעמדו של אדם כעובד מומלץ לקבל ייעוץ משפטי בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה. במקרה של הגדרת עובד כעצמאי או כפרילנסר שלא מקבל זכויות. בית הדין הארצי קבע שאם ייקבע שעובד הועסק כעצמאי – העובד יקבל זכויותיו כעובד ולא יידרש להשיב למעביד את כספים בגין תקופת עבודתו כעצמאי גם אם הסכם ההתקשרות כולל סעיף הקובע שהעובד יצטרך לשלם כספים למעביד במקרה כזה.