פיצויי פיטורין לעוזרת בית
שלום יש לנו עוזרת בית שעובדת אצלנו כ-5 שנים, אבל לאחרונה החלה לפשל ונראה כאילו שהיא ממש רוצה שנפטר אותה. היא הפסיקה להגיע באופן סדיר, מגיעה פעם כן פעמיים-שלוש לא, כל פעם יש לה תירוצים אחרים. מבטלת את הגעתה ברגע האחרון שוב ושוב. בהתחלה הבלגנו וחשבנו שזה מקרי או חד פעמי, אבל שמנו לב שיש בעיה עקבית. מעוזרת טובה ונאמנה שבמשך שנים הגיעה לעבוד כמו שעון היא הפכה בשנה האחרונה להימור שאי אפשר לסמוך עליו ולפעמים הבית מלוכלך שבועות עד שהיא מואילה להגיע. רשמית היא אמורה להגיע פעם בשבועיים ובפועל היא מגיעה פעם בחודש-חודשיים כשבשאר הפעמים המי מבריזה בתירוצים שונים. השאלה שלי היא, אם אני מפטר אותה, האם מגיעים לה פיצויי פיטורין ? הרי אני לא באמת רציתי לפטר אותה ונאלצתי לעשות זאת עקב ירידע עקבית וכנראה מכוונת בביצועיה עד לרמה שלא ניתן להמשיך ככה. תודה
סעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי מי שעבד שנה אחת ברציפות – ובעובד עונתי שתי עונות בשתי שנים רצופות – אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד ופוטר, זכאי לקבל ממעסיקו שפיטרו פיצויי פיטורים. סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים קובעים מתי לא ישולמו פיצויי פיטורים: בהתאם להסכם קיבוצי החל על המעסיק והעובד – ובאין הסכם כזה, על פי ההסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של העובדים באותו ענף – מצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים בלבד; או במקום בו אין הסכם קיבוצי, ואז בפסק דין של בית הדין האזורי שרשאי לקבוע שפיטוריו של עובד היו בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים שיקבע.