שימוש בתמונה מספר מדעי ישן להדפסה על חולצות
אני מעוניין להשתמש באימג' שסרקתי ממגדיר צמחים ישן להדפסה על כ200 חולצות המיועדות למכירה. המגדיר יצא לאור לראשונה בשנת 1931, האיורים הראשונים הם מ-1925. אני סרקתי מהמהדורה השניה שיצאה לאור בשנת 1948 בה הוחלפו מרבית האיורים. לא מצוין מי המאייר וכן איני יודע האם האיור הספציפי אותו סרקתי הוא מ-1925 או 1948. כמו כן איני יודע האם זכויות היוצרים שיכות למאיר או להוצאת הספרים. ספר נוסף ממנו סרקתי שני איורים נוספים יצא לאור לראשונה ב-1946 אני סרקתי מהמהדורה שנדפסה ב-1968. האיורים ציורו על ידי שני אנשים שונים ליד כל איור לא מצוין שם המאייר. כמו כן, חלק מהאיורים הופיעו כבר במהדורה הראשונה וחלק נוספו רק בשניה. גם פרא זה אינו מופיע לצד כל איור. גם כאן איני יודע האם הזכויות שייכות להוצאה או למאייר. ערכתי באיורים מניפלציות קלות. איני מוציא מגדיר צמחים חדש אלא משתמש בהם כאובייקט אומנותי לעיצוב חולצות במהדורה מוגבלת. האם אני נחשף לסיכון? מה משמעויות הסיכון? כיצד אוכל להימנע ממנו ? האם עלי לאתר את המאייר ולבקש ממנו רשות ? האם לשאול את ההוצאה לאור? האם בהכרח ידרשו ממני תשלום ? האם הוספת קרדיט לצד האיור מספיקה לצאת ידי חובה? תודה, צפריר
צפריר שלום, ככל שתעשה שימוש בתמונות המוגנות בזכויות יוצרים לצורך עסקי אתה חשוף לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים. ממליץ לך למצוא את בעל הזכויות ולבדוק האם עדיין קיימות זכויות יוצרים לתמונות. הוספת קרדיט לא תספיק כדי למנוע הגשת תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים
תודה. האם הזכויות אוטומטית שייכות להוצאה לאור או נשארות בידי האמן ? האם יש משמעות למס' העותקים שיופצו? האם יש משמעות לכך שהציור מנותק מהקשרו ? כלומר אני לא מפרסם ספר מדעי, אלא עושה בציור שימוש אומנותי-עיצובי ? מה משמעות תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים ? דרישת תמלוגים ? מה סדר הגודל האפשרי ?
ביררתי עם אחת מההוצאות לאור. לטענתה כיון שאין מדובר בשימוש לצורך פרסום ספר מדעי, אלא שימוש אמנותי הזכויות מצויות אצל המאייר. אבל באותה נשימה הם אמרו לי שהמאיירת כבר לא בין החיים והם לא יכולים לקשר אותי ליורשיה. מה קורה אם אני לא מצליח להגיע אל היורשים ?
צפריר שלום, אם לא חלפו 70 שנים מיום מות היוצר ואתה לא מגיע אל היורשים ראה תשובתי לשאלתך הראשונה
האם סעיף 40 לחוק זכויות יוצרים לא עומד לטובתי במקרה זה, בו לא ברור מי משני המאיירים אייר את האיור הספציפי וכן לא ברור מתי הופיעה היצירה לראשונה ?
צפריר שלום, מכיוון ששמות המאיירים רשומים על הספר, החריג של סעיף 40 לא מתקיים