לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
דורה

זכות מוסרית

שלום, אני מאיירת ומעצבת שכירה בחברה גדולה. איירתי דמות שמלווה פרוייקט גדול מאוד שמשווק בארץ ובחו"ל והפכה ל"מותג הבית" של החברה. כל האיורים של הדמות ואיורים שונים הקשורים אליה וקשורים למותג הם איורים שלי (אני מאיירת יחידה בחברה). בחוזה העבודה שלי מופיעה פיסקה: "כל המצאה או רעיון בחברה על ידי העובד במשך תקופת עבודתו בחברה, ייחשב לרכוש החברה ויהיה שייך לה והחברה תהא זכאית לנהוג כרצונה ולרשום המצאה או רעיון אלה על שמה". אני מבינה שהפסקה שוללת ממני את זכויות היוצרים, אבל האם אני יכולה לדרוש (ע"פי חוק) קרדיט על האיורים?! והאם מותר לבעלי החברה להעביר את האיורים שלי למאיירים או מעצבים אחרים כדי שיעשו באיורים אלו שינויים כרצונם? האם יש לי זכות לדרוש שלא יעשו שינויים באיורים במידה ואני מוצאת שהשינויים פוגעים באיורים? תודה רבה מראש על התשובה

דור נחמן, עו"ד

דורה שלום, זכויות מוסריות לעניין יצירות מוגנות הן למעשה שתי זכויות המרכיבות אגד אחד אשר בדר"כ קרוי זכות מוסרית. הזכות הראשונה, היא מה שמוכר כזכות לקרדיט - קרי, ששמו של היוצר ייקרא על יצירתו בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין. הזכות השנייה היא שלא יוטל פגם ביצירתו של היוצר ולא ייעשה בה סילוף או שינוי צורה אחר, וכן כי לא תיעשה פעולה פוגענית ביחס לאותה יצירה, והכל אם יש באילו מהם כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר. זכויות מוסריות, להבדיל מזכויות יוצרים כלכליות, הן זכויות אישיות בלתי-עבירות. כלומר, את הזכות המוסרית לא ניתן יהיה להעביר למעסיק שלך. ככול והמדובר על יצירות שנוצרו לאחר מאי 2008, לעניין זכויות יוצרים-כלכליות, אף בלא צורך להידרש לפסקה שציטטת, חוק זכות יוצרים קובע בסעיף 34 לחוק כי המעביד הוא הבעלים של זכויות היוצרים ביצירות שנוצרו על ידי עובד לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת. בכל שאלה נוספת או הבהרה, וככול שתחפצי, את מוזמנת ליצור עימי קשר. להרחבה נוספת לעניין זכויות מוסריות מזמין אותך לקרוא מאמר שפרסמתי בכתובת http://www.dnlaw.co.il/?page_id=580 בברכה,

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים